Hyppää sisältöön

Tutkija: Poliitikkojen uhkailu voi vaarantaa demokratian

Viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka pitää internetissä yleistynyttä poliitikkojen uhkailua vaarana demokratialle. Tiilikan mukaan poliitikoista näyttäisi tulleen sylkykuppeja viran puolesta.

Viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka. Kuva: Yle

Viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka pitää selvänä, että poliitikkojen täytyy kestää enemmän kuin tavallisten kansalaisten.

- Mutta toisaalta on myös niin, että poliitikkoihin kohdistuvat uhkaukset saattavat vaarantaa demokratian ja sananvapauden. Kuka viitsii hakeutua sellaisiin tehtäviin? Ja kuinka vapaasti ihmiset uskaltava politiikassa toimia?

Pelkästä purnaamisesta ei rangaista

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään ex-pääministeriä Matti Vanhasta ja valtiovarainministeri Jyrki Kataista uhkailleen miehen saamat rikossyytteet. Tiilikan mukaan kyse on juridisesta rajanvedosta.

- Jos puhutaan laittomasta uhkauksesta, edellytetään tietynlaista konkreettista vaaraa. Pelkkä tyytymättömyyden purkaus ja purnaaminen eivät ole rikoksia.

Pirkanmaan käräjäoikeus puolestaan tuomitsi maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) uhkailijan sakkoihin kuukausi sitten.

- Thorsin tapauksessa turvatoimia oli uhkauksen vuoksi kiristetty.

- Vanhasen ja Kataisen tapauksessa taas uhkausta ei ole pidetty yhtä pelottavana. Esimerkiksi turvatoimien kiristämiseen ei ryhdytty. Käräjäoikeus katsoi nettikirjoituksen enemmänkin tyytymättömyyden ilmaukseksi kuin vaaralliseksi uhkaukseksi, Tiilikka selvittää.

Nettikeskustelu ei ole kahvipöytärupattelua

Kun katselee ja kuuntelee poliitikkojen puheita, itse kunkin päreet välillä palavat. Mitä jokamiehen sitten tulisi vähintäänkin tajuta ennen kuin hän ryhtyy purkamaan sydäntään netissä?

- Nettikeskustelut eivät ole kahvipöytäkeskusteluja. Väitteet ovat myöhemmin dokumentoitavissa, ja ne ovat hirveän monien ihmisten luettavissa.

Rikosvastuun lähtökohta?

- Viestin lähettäjä itse vastaa siitä mitä hän on sanonut.

Entäpä jos omilla sivustoilla on jonkun toisen lähettämiä laittomia viestejä?

- Silloin asiaa on arvioitava rikosten tunnusmerkistöjen avulla. Voisiko jokin laiminlyöntirikos täyttyä? Olisiko kysymyksessä kenties avunanto rikokseen? Olisiko kyse yllytyksestä? On siis syytä olla tarkkana, tähdentää Tiilikka.

.
.