1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norsunluurannikolle ehkä rauhanomainen ratkaisu

Norsunluurannikon presidentin virkaan vaalitappion jälkeen tarrautunut Laurent Gbagbo lupaa neuvotella rauhanomaisesta ratkaisusta presindenttikiistaan. Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin edustajat kertovat, että Gbagbo on luvannut neuvotella asiasta ilman erityisehtoja.

Ulkomaat
Laurent Gbabo pitää puhetta vaalitilaisuudessa.
Norsunluurannikon presidentti Laurent Gbagbo puhui vaalitilaisuudessa Abidjanissa lokakuussa 2010.Nic Bothma / EPA

Gbagbo on myös luvannut purkaa saarron kansainvälisen yhteisön vaalien voittajana pitämän Alassane Ouatarran turvapaikan ympäriltä.

Afrikan maiden johtajat ja Ouatarran edustajat ovat neuvottelutarjouksen hyväksymisen sijasta edelleen vaatineet Gbagboa lähtemään maasta ja sanovat tämän pelaavan neuvottelutarjouksella vain aikaa. Myös Yhdysvallat on ilmassut kantanaan, että minkäänlainen vallan jakaminen Norsunluurannikolla ei voi tulla kysymykseen.

Ecowasin edustajien mukaan Outarra on luvannut, että Gbagbolle taataan kunniallinen poistuminen maasta, jos hän myöntää tappionsa.

Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin puheenjohtajamaan Nigerian presidentti Goodluck Jonathan kertoi BBC:n mukaan tiistaina lehdistölle, että pattitilanne jatkuu Norsunluurannikolla neuvotteluista huolimatta.

Ecowas on toiminut välittäjänä Norsunluurannikon poliittisessa kiistassa.

Gbagbon kanssa neuvottelivat eilen Afrikan Unionin edustajana Kenian pääministeri Raila Odinga sekä talousjärjestö Ecowasin edustajina Beninin, Sierra Leonen ja Kap Verden presidentit.

Gbagbolle tarjottu suojaa

Samaan aikaan neuvottelujen kanssa kerrottiin, että Yhdysvallat saattaa tarjota Gbagbolle turvapaikkaa, jotta maan poliittinen kriisi ratkeaisi. Nimettömänä pysyttelevän virkamieslähteen mukaan mahdollisuus umpeutuu kuitenkin pian.

Kansainvälinen yhteisö pitää Norsunluurannikon marraskuisten presidentinvaalien voittajana Alassane Ouattaraa. Kuitenkin myös Gbagbo on julistautunut vaalien voittajaksi ja kieltäytynyt eroamasta tehtävästä.

Norsunluurannikon tilanteen pelätään kärjistyvän sisällissodaksi. YK:n mukaan noin 200 ihmistä on surmattu tai kadonnut kuukauden aikana. Suurin osa uhreista on ollut Alassane Ouattaran kannattajia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset