Korvaukset Norjan porojen vahingoista viipyvät

Norja ei ole ilmoittanut, milloin se maksaa Pohjois-Lapin maanviljelijöille norjalaisten porojen aiheuttamista vahingoista. Vielä marraskuussa korvaukset luvattiin maksuun pian. Suomi vaatiikin maksuille selkeän eräpäivän uudessa raja-aitasopimuksessa, kertoo maa- ja metsätalousministeriön riista- ja kalaosaston päällikkö Pentti Lähteenoja.

laskutus
Porot hangessa.
YLE / Sauli Antikainen

Norjan maatalous- ja ruokaministeri Lars Peder Brekk lupasi viime marraskuussa maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle, että Norja maksaa korvaukset porovahingoista maanviljelijöille piakkoin. Suurimmat vahingot ovat Tenojokilaaksossa.

Suomeen tarkkaa maksupäivää ei ole kuitenkaan vielä ilmoitettu. Maksuja ei joka tapauksessa unohdeta, Pentti Lähteenoja sanoo.

- Ilman muuta Suomen puolelta asiasta muistutetaan ennen vuoden vaihdetta, jos maksua ei kuulu.

Lähteenmäen mukaan Norjalaisten porojen aiheuttamia vahinkoja on korvaamatta 118 000 euroa vuosilta 2008-2009.

Korvausmenettely toimivaksi: Eräpäivä ja viivästyskorot

Neuvottelut uudesta raja-aitasopimuksesta Suomen ja Norjan välillä aloitetaan tänä vuonna. Lähteenojan mukaan Suomi vaatii sopimukseen korvauksille eräpäivän sekä maininnan viivästyskoroista. Näitä1980-luvulla allekirjoitetussa vanhassa sopimuksessa ei ole.

- Ykkösasia on, että korvausmenettely saataisiin toimivammaksi kuin se nykyään on. Minusta kaikessa tällaisessa toiminnassa on määräaika maksuille, ja niistä peritään viivästyskorkoa. Pitäisin outona, jos uusikin sopimus lähtisi siitä, ettei näitä elementtejä ole mukana, Lähteenoja sanoo.

Pentti Lähteenojan mukaan sopimusneuvotteluissa otetaan esille myös poroaidan rakentaminen Angelista Pulmankiin, rajan jommallekummalle puolelle. Tällä osuudella rajaa virallista porotuhoja estävää aitaa ei vielä ole.

Lähteet: YLE Lappi