1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lihaton tammikuu

Lihaton tammikuu ilmaston puolesta

Yli 10 000 suomalaista on luvannut Facebookissa jättää liharuuat rauhaan tammikuun ajaksi. Ilmankos-projektin tempauksella halutaan kiinnittää huomiota, että minkälainen merkitys ruokavalinnoilla on ilmastoon. Lihaton tammikuu on herättänyt myös närää ja sitä vastaan on perustettu vastaryhmiä.

Lihaton tammikuu

Kaikki tietää tipattoman tammikuun, mutta lihaton tammikuu saattaa olla monelle vielä outo. Idean taustalla on Ilmankos-projekti, joka tekee tempauksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Projektipäällikkö Tiina Hakkarainen kertoo, että lihaton tammikuu sai alkunsa viime vuonna heidän työpaikalla ja tänä vuonna haaste heitettiin laajemmalle yleisölle. Facebookissa sen on ottanut vastaan yli 10 000 ihmistä.

- Kokeiltiin tällaista viime vuonna työpaikalla ja siihen jäi vähän koukkuun. Ajateltiin tehdä siitä tänä vuonna sitten isompi haaste. Ideana on siis se, että kokeillaan kasvisruokaa yhdessä kuukauden ajan, Hakkarainen valottaa ideaa.

Ajatuksen taustalla on kiinnittää erityistä huomiota minkälainen merkitystä ruokavalinnoilla on ilmastoon. Suurimmat päästöt syntyvät eläinkunnan tuotteilla (naudanliha, juusto), pakasteilla, riisillä ja kasvihuonetuotteilla.

- Ruuan osuus kotitalouksien ympäristövaikutuksista on 21 prosenttia. Ei ole lainkaan yhdentekevää mitä suuhunsa laittaa. Meidän tarkoitus on tässä herättää keskustelua, että sillä on merkitystä mitä syö, Hakkarainen toteaa.

Hakkaraisen mukaan kannattaa myös pitää mielessä, että missä kasvikset on kasvatettu.

- Esimerkiksi kasvihuoneessa tuotetuilla vihanneksilla on aika isot päästöt. Kausituotteet ovat hyviä ja nyt tammikuussa vilja, peruna ja kotimaiset juurekset ovat hyviä ilmaston kannalta. Pitää myös miettiä, että mistä se ruoka on tuotu.

Tuplaliha tammikuu

Projektipäällikkö Tiina Hakkarainen on itse mukana lihattomassa tammikuussa ja koki viime vuoden kokeilun pelkästään positiivisena. Samalla hän on oppinut uusia kasvisruokareseptejä.

- Tavoitteena on oppia lisää uusia tapoja valmistaa kasvisruokaa. Meidän nettisivuilla on julkaistu 31 kasvisruokareseptiä eli siellä on tammikuun jokaiselle päivälle resepti. Kokonaan en aio ryhtyä kasvissyöjäksi. Liharuuasta on tullut itselle vähän sellaista juhlaruokaa.

Hakkarainen kertoo, että palaute lihattomasta tammikuusta on pääasiassa ollut positiivista. Osa on kuitenkin jopa hieman ärsyyntynyt asiasta ja perustanut vastaryhmiä Facebookiin.

- On perustettu sellaisia ryhmiä kuten tuplaliha tammikuu. Meidän tempaus on kyllä ihan hyväntahtoinen haaste, että tässä ei pyritä ketään syyllistämään. Pyritään tekemään hyvää itselle ja samalla myös ilmastolle. Ihan hyväntahtoisella asialla ollaan liikkeellä, projektipäällikkö Tiina Hakkarainen toteaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi