Timantti on ikuinen, c-kasetti ei

Vanhat c-kasetit alkavat olla käyttöikänsä päässä ja niiden sisältö kannattaisi siirtää mitä pikimmin muihin formaatteihin, cd-levyille, kovalevyille tai vaikka muistitikuille.

ääni
YLE

C-kasetti oli aikoinaan vallankumouksellinen keksintö. Vihdoinkin saattoi ihan kotioloissa nauhoittaa suhteellisen edullisesti mielin määrin omaa lempimusiikkia tai dokumentoida vaikka lasten ensimmäisen musiikkiesityksen tai kuunnella stereoista omaa soittoa ja laulua.

Moni on säilyttänyt vanhat kasettinsa. Mutta ne eivät ole ikuisia, vaan niiden käyttöikä on rajallinen. Asiantuntija kehottaakin siirtämään kasetilla olevat dokumentit muihin tallennemuotoihin eli formaatteihin.

- Kun c-kasetti alkaa vouvata, äänen laatu heikkenee tai ilmenee mekaanisia ongelmia, ovat konstit vähissä. Kasetin äänenlaatu paranee jonkin verran, jos kasetin kelaa alusta loppuun ennen kuuntelua, kertoo vanhoihin äänitteisiin erikoistunut toimittaja Kalevi Immonen YLEstä.

- Kasettien sisältö pitäisi pyrkiä siirtämään toiseen formaattiin, koska siitä ei tule vuosikertaviiniä. Mitä vanhemmaksi kasetti tulee, sitä huonommaksi menee äänen laatu. Ylimmät taajuudet häviävät ensimmäiseksi ja kasetin mekaniikka, joka ei alun perinkään ollut kovin hyvä, alkaa pettää ja nauha venyy.

C-kasetti on jo teini-iässä vanhus

Vinyylille taltioitu musiikki säilyy periaatteessa ikuisesti, kunhan levyä kohtelee hyvin, mutta c-kasetti tuhoutuu pikkuhiljaa itsestään.

- Studioissa käytettävä kelanauha kestää noin 50 vuotta, mutta c-kasetin nauha on paljon ohuempaa, joten se haurastuu nopeammin. Magneettinauhassa on jatkuvasti käynnissä kemiallinen prosessi, joka haurastuttaa sitä. Kyllä 10-15 vuotta on c-kasetille jo korkea ikä, jos tarkastellaan äänenlaatua, etenkin jos kasettia on kuunneltu paljon ja jo se on useampaan kertaan päälle äänitetty, vertailee Immonen.

- Kasetteja pitäisi myös säilyttää huolellisesti. Kosteus ja pöly ovat kasettien pahimpia vihollisia ja paras säilytyspaikka voisi olla joku kuiva, pimeä ja viileä paikka. Vanhat kasetit kannattaisi mitä pikimmin siirtää tietokoneelle, josta ne voi taltioida vaikka cd-levyille, muistuttaa Immonen.

Lähteet: YLE Lahti