1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Minun kulttuurini

Nimettömän taiteilijan tarina

Vuodenvaihteessa Turun kulttuurielämässä kohahti – ihan pikkuisen. Paikallinen taiteilija Pepe Gonzalez oli taas kerran tehnyt kulttuuritempauksen. Tällä kertaa kirvestaideteos ilmestyi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumapisteen eteen.

Kohu ei ollut tällä kertaa kovinkaan suuri, sillä 1990-luvun puolivälissä paikalliseen kulttuurielämän tempauksiin otettiin kantaa lukuisia kertoja.

Tammikuussa 1995 Turun Aurajokirannassa sijaitsevaan siniseen levyyn nimeltä Taivaalliset vaunut ilmestyi kirves, joka oli Pepe Gonzalezin ensimmäinen tempaus.

Muistan kohun hyvin itse, sillä olin lukiolaisena Turun Radiossa työelämään tutustujana tekemässä katuhaastattelua. Valtaosa ihmisistä kommentoi hyytävässä pakkasessa, että "hyvin se kirves sopii niihin vaunuihin". Taiteilijan nimeä etsittiin ja lopulta Gonzalez ilmoittautui tekijäksi.

Nämä Taivaalliset vaunut olivat osa Turun suuruudenhullua veistokaupunkihanketta, joka pistettiin pian telakalle.

Päällimmäisiksi muistoiksi tästä hankkeesta jäivät muun muassa nämä siniset vaunut, sininen taulu Myllytunnelissa, Turku Energian piipun numerot ja tietenkin hämähäkinverkko Turun kaupunginteatterin naapurissa.

Vuonna 1995 hämähäkkiverkko oli seuraava kohun kohde. Tähän Network-teokseen ilmestyi luonnollisen kokoinen Hämähäkkimies. Isokokoinen nukke ikään kuin kiipesi verkkoa pitkin ylöspäin. Jälleen epäiltiin Pepe Gonzalesia, mutta hän ei ollut tekijä. Turussa oli nimittäin toinenkin kulttuurikommentoija. Hänen nimensä on tosin jäänyt arvoitukseksi.

En kerro taiteilijan nimeä vieläkään, mutta sen kerron, että hänen skaalansa oli paljon laajempi kuin Gonzalesin kirveet eri muodoissa.

Tämä sama nimetön taiteilija teki nimittäin hämähäkkimiehen lisäksi valtavan falloksen Wäinö Aaltosen museon ulkopatsaaseen. Olipa monella myös ihmettelemistä, kun Aurajokirannan valaanpyrstön vieressä törrötti sukellusveneen periskooppi tai joku muu härveli.

Tämä taiteilija on nykyään omalla alallaan arvostettu tekijä. Olen vuosia ihaillut sitä, että hän on pysynyt vaiti teoksistaan. Tälle taiteilijalle riitti se, että taiteesta keskusteltiin. Keskustelunaihetta kulttuurista riitti silloin veistoskaupunkihankkeen myötä. Saapa nähdä, kuinka paljon taidetta kommentoidaan eri tavoin tänä vuonna, kun Turku on kulttuuripääkaupunki.