Lunta voisi hyödyntää kaukokylmään

Lumen hyödyntäminen kaukokylmässä on noussut esille taas Turussa. Turku Energia suunnittelee lumiluolan rakentamista Biolaaksossa sijaitsevan kallion sisään.

lumi
Biolaakson tyhjälle tonttimaalle suunnitellaan nyt liikerakennuksia.YLE / Petra Ristola

Alue on kaavoitettu jo 2000-luvun alussa lumiluolaa, parkkipaikkoja ja väestönsuojaa varten. Jäähdytystarve on kasvanut, koska rakentaminen Skanssin ja Biolaakson alueilla on lisääntynyt.

Turku Energian kaukolämpöjohtaja Rauli Saarela uskoo, että 10 miljoonan euron investoinnista neuvotellaan vielä kevään aikana.

- Investointi on sen verran suuri, että Turku Energia käy asiasta neuvotteluja Kiinteistöliikelaitoksen ja alueella toimivien yritysten kanssa.

Lumi hyvä energialähde

Tarkoitus on varastoida talvella lumi luolaan ja käyttää se kesällä kaukokylmänä.

- Lumi pysyy kallion sisällä lumena. Lumi sulatellaan käyttöön siinä kesä-heinäkuun aikana. Samassa yhteydessä syksyllä voidaan lumen sisällä olevat epäpuhtaudet kerätä talteen ja poistaa hallitusti, Saarela toteaa.

Kaavan mukaan lunta voidaan varastoida kallion sisään 50 000 kuutiota.

- Kun mietitään 50 000 kuutiota lunta, sillä hoidetaan kesäkauden jäähdytyshuippuja hyvin. Olen kuullut joskus, että Turussa sataisi talven aikana muutamia satoja tuhansia kuutioita lunta. Tämä luola palvelisi Turun itäpuolen lumenkaatopaikkana. Uskon, että vähälumisenakin talvena lunta saataisiin riittävästi varastoitua tähän, kaukolämpöjohtaja Saarela arvelee.

Lähteet: YLE Turku