Hyppää sisältöön

Sairaanhoitajilta reseptilääkkeitä vasta ensi vuonna

Sairaanhoitajat pääsevät kirjoittamaan reseptilääkkeitä vasta ensi vuonna. Ensimmäiset koulutukset ovat nyt alkamassa, mutta hakuintoa ei riittänyt täyttämään kaikkia lisäkoulutuksen aloituspaikkoja. Lääkeosaamista halutaan lisätä myös sairaanhoitajien peruskoulutukseen.

Kuva: Yle

Lääkärin ja sairaanhoitajan välinen työnjako on murroksessa, sillä sairaanhoitajat voivat nyt saada rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden käymällä lisäkoulutuksen.

Ensimmäiset erikoiskoulutukset aloitetaan alkuvuonna Oulun seudun, Jyväskylän ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa. Mukana on yhteensä 60 sairaanhoitajaa. Kevään kouluttautumisinto jäi laimeaksi, sillä kaikkia aloituspaikkoja ei saatu täytetyksi.

Viime syksyn haun aikaan moni koulutukseen liittyvä asia oli vielä epävarma, selittää lääkkeenmääräämiskoulutusta Suomessa koordinoiva Johanna Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

- Sairaanhoitajan tehtävänkuvan, palkkauksen sekä koulutuskustannusten osalta asioita on työnantajien kanssa vielä sopimatta. Osaltaan myös lääkkeet, jotka tulee määräyksen piiriin, eivät ollet vielä vahvistuneet syksyn haun aikana, Heikkilä kertoo.

Tänä syksynä lisäkoulutus aiotaan aloittaa viidessä muussa ammattikorkeakoulussa. Silloin haun uskotaan herättävän enemmän mielenkiintoa. Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehystä arvellaan, että työpaikoilla eli terveyskeskuksissa uusi koulutus ja tapa tehdä työnjakoa ovat vielä hieman tuntemattomia asioita.

- On tärkeää, että sovitaan pelisäännöistä ennen kuin lisäkoulutukseen lähdetään, esimerkiksi miten lisäkoulutukseen voidaan työajan puitteissa osallistua ja miten lisäkoulutuksella hankittu osaaminen otetaan käyttöön työyhteisössä, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen.

Koulutukseen lähdössä hiertävät esimerkiksi epäselvyydet tulevasta palkasta. Tehyn mukaan koulutuksen pitäisi nostaa palkkaa.

- Sanotaan näin et useampia satoja euroja täytyy olla, Markkanen sanoo.

Lääkekoulutusta aiotaan lisätä myös sairaanhoitajan peruskoulutuksessa, kertoo hallitusneuvos Päivi Kaartamo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Nykyään lääkekoulutuksen määrä on kovin pieni, ja joissain ammattikorkeakouluissa oikeastaan olematon, ja sen osuutta tullaan kyllä lisäämään, Kaartamo sanoo.

Ensimmäiset sairaanhoitajat päässevät määräämään lääkkeitä käytännössä vasta ensi vuonna. Koulutus oikeuttaa hoitajia määräämään lääkkeitä ainoastaan rajatulta listalta.