Blancco hävittää tietoa jo useassa maassa

Sähköisen tiedon hävitystä tarjoaville yrityksille rittää töitä. Yksi alan pioneereista, joensuulainen Blancco Osakeyhtiö laajentaa toimintaansa muun muassa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi yhtiö muuttuu konserniksi.

Blancco Group
Blanccon työntekijä testaa tietokoneohjelmaa.
Riikka Heikkilä / Yle

Blancco tekee ohjelmia, jotka tuhoavat tietoa esimerkiksi palvelimilta ja tietokoneilta. Yritysidea syntyi 1990-luvun lopulla, kun keskusairaala möi eteenpäin tietokoneen, joka sisälsi arkaluontoisia potilastietoja.

- Sairaala ei tietysti ollut tyytyväinen tapahtuneeseen. Kaksi kansantaloustieteen opiskelijaa sai tästä idean tiedonhävitysohjelmiston tekoon, kertoo varatoimitusjohtaja Mikko Koponen.

Blancco on selvinnyt sekä it-kuplan puhkeamisesta settä kahdesta lamasta. Yrityksen onneksi asiakkaiksi on tullut sähkölaitteita kierrättäviä suuria yrityksiä kuten Kuusakoski Oy. Lama vaikutti yritykseen jopa positiivisesti.

- Kun yrityksillä menee huonommin, ne käyttävät enemmän käytettyjä koneita, jolloin kierrätyskeskukset tekevät parempaa tulosta. Ja kierrätyskeskukset muodostavat taas puolet meidän liikevaihdosta, kertoo Koponen.

Tiedonhävitystä ovat Blanccolta ostaneet kierrätyskeskusten lisäksi myös muun muassa pankit, Puolustusvoimat ja Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA.

Suurin kilpailija on koneiden hajottaminen

Blanccolla on maailmalla yhdeksän aluetoimistoa ja toiminta laajenee nyt Italiaan ja Espanjaan.Toimintaa kasvatetaan myös Yhdysvalloissa. Lisäksi yhtiö muuttuu konserniksi, jolloin maailmalla olevia yksiköitä on helpompi hallita Joensuusta käsin.

Yhitö hakee kasvua myös esimerkiksi älypuhelimiin sopivilla uuden polven ohjelmistoilla. Näkymät ovat lupaavat, sillä sähköisesti tallennetun tiedon määrän on arvioitu monikymmenkertaistuvan kymmenessä vuodessa.

- Suurin uhka ja kilpailija on tietokoneiden fyysinen hajottaminen. Kun koneet tuhotaan, yritykset menettävät rahaa ja siitä ei saada minkäänlaista raporttia. Tuhoaminen ei ole myöskään ympäristöystävällistä, sanoo Koponen.

Blancco Oy:n liikevaihto oli vuonna 2009 3,9 miljoonaa euroa ja tulos oli noin 0,5 miljoonaa euroa voitollinen. Yritys työllistää yhteensä vajaat 80 henkilöä, joista noin 40 työskentelee Joensuun Tiedepuistossa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä