1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkustajaliikenne

Junakuulutukset takkuilevat edelleen

Helsingissä joulukuussa käyttöön otetussa matkustajainformaatiojärjestelmässä on edelleen puutteita ja virheitä. Uuden järjestelmän tarkoitus on ollut välittää matkustajille entistä paremmin ja nopeammin tietoa poikkeustilanteissa, esimerkiksi vaativissa talviolosuhteissa.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Ongelmia on kuitenkin edelleen esimerkiksi lähijunien peruutuksista tiedottamisessa, kertoo Liikenneviraston ylitarkastaja Kimmo Turunen.

Kun junavuoro peruuntuu, ilmoittaa uusi järjestelmä siitä automaattisesti kymmenen minuuttia ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa. Mikäli junavuorojen väli on myös kymmenen minuuttia, aiheuttaa se sekaannuksia.

- Siinä käy niin, että asemalle tulee juna, mutta samanaikaisesti kuulutetaan, että seuraava juna on peruttu. Tämä on aiheuttanut ihmetystä matkustajissa. Risteysasemilla on käynyt niinkin, että kun ihmisille on ilmoitettu jonkin junavuoron peruuntuneen, ovat he siirtyneet omalta laituriltaan pikaisesti tunnelin kautta toiselle laiturille, vaikka heidän odottamansa juna on tullut sille alkuperäiselle laiturille.

Turusen mukaan järjestelmää muutetaan nyt niin, että peruutuksesta ilmoitetaan jatkossa vasta viittä minuuttia ennen lähtöaikaa.

- Pääsäntöisesti informaatiojärjestelmä on kuitenkin toiminut, nämä ovat tällaisia yksittäisiä ongelmia. Näyttötauluista vain alle kymmenessä on ollut teknisiä ongelmia. Määrä on vähäinen kun ottaa huomioon, että järjestelmään kuuluu kaikkiaan tuhat näyttötaulua.

Vikojen korjauksen Turunen arvioi kestävän 4 - 6 viikkoa. Ohjelmistopäivitys on tilattu järjestelmän saksalaiselta toimittajalta Funkwerk IT:ltä.