Hyppää sisältöön

Vauvan sukupuolta ei aina voida määritellä

Vuosittain syntyy vauvoja, joiden sukupuolta ei pystytä synnytyksessä määrittelemään. Sikiöajan hormoonitoiminnan häiriö saattaa muokata sukupuolielimiä väärään suuntaan. Sukupuolen valitseminen on ammattilaisillekin vaikea paikka.

Uusi vuosi oli vasta tunnin ikäinen, kun Päijät-Hämeen keskussairaalassa syntyi vuoden 2011 ensimmäinen vauva. Mustosten perheeseen tuli poika.

- Aika sellainen vauhdikas perhetapahtuma se oli. Uuden vuoden aattoaamuna jo vähän varoitteli, että saattaa jo kohta tulla. Kello yhdentoista aikaan lähdettiin aattoyönä sairaalaan kun naapurit jäi ampumaan raketteja, toteaa tuore äiti, Merja Mustonen. Pikkuveljeä odottavat kotona isä ja kaksivuotias isosisko.

"Tyttö vai poika?" on usein ensimmäinen kysymys tuoreille vanhemmille. Suomessa syntyy vuosittain kuitenkin kymmenkunta vauvaa, joiden sukupuolta ei synnytyssalissa pystytä määrittelemään. Tyttö ei ole aina kuin tyttö.

- Klitoris on kasvanut miessukupuolihormonin vaikutuksen vuoksi ja muistuttaa penistä. Tällaisilla tytöillä voi olla myös häpyhuulet kasvaneet umpeen ja muistuttavat kivespusseja. Jos kysymys on pojasta joka näyttää tytöltä, niin silloin sikiön ulkoiset sukupuolielimet muodostuvat täysin normaalin tytön näköiseksi, kertoo lastentautien ylilääkäri Pentti Lautala Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Sukupuolen valinta ei ole helppo

Yleisin syy sukupuolen virheelliseen kehitykseen on häiriö sikiön sukupuolihormonien tuotannossa. Tilanne on vanhemmille järkyttävä.

Vauvan sukupuolen valinta ei ole helppo. Tilanne voi olla joskus sellainen, että geneettisen sukupuolen mukaista valintaa ei kannata tehdä, toteaa lastentautien ylilääkäri Pentti Lautala.

- Näiden lasten sukupuolten määrittäminen täytyy tapahtua ajan kanssa ja mielellään moniammatillisessa ryhmässä. Tietysti myös vanhempien kanssa keskustellaan ja heidän mielipiteensä otetaan huomioon.

Kun päätös sukupuolesta on tehty, alkaa pitkä ja monimutkainen hoito. Leikkaukset tehdään yleensä ennen murrosikää.

- Hormonihoidoilla voidaan tilannetta auttaa. Vastasyntyneen sukupuolielimiä ryhdytään harvoin korjaamaan, kertoo Lautala.

.
.