1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n rauhanturvajoukot pyytävät vahvistuksia Norsunluurannikolle

YK:n rauhanturvaoperaatioiden johtaja Alain Le Roy aikoo pyytää lisää YK-joukkoja poliittisen kriisin repimälle Norsunluurannikolle. Hän sanoo esittävänsä lähipäivinä turvallisuusneuvostolle pyynnön 1 000 - 2 000 rauhanturvaajasta.

YK:lla on nyt maassa noin 9 500 rauhanturvaajaa. Le Roy toivoo, että vahvistuksia saadaan lähiviikkoina.

Le Roy toteaa, että rauhanturvaoperaation riskit ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Norsunluurannikon tuore valtakiista puhkesi marraskuun presidentinvaalien jälkeen. Kansainvälinen yhteisö on tunnustanut vaalien voittajaksi Alassane Ouattaran, mutta viran edellinen haltija Laurent Gbagbo kieltäytyy eroamasta.

Le Roy sanoo olevansa huolissaan taistelujen puhkeamisesta etnisten ryhmien välillä.

Hän toteaa myös, että rauhanturvaajien tehtävät ovat lisääntyneet. Noin 800 rauhanturvaajaa valvoo Abidjanin kaupungissa Golf Hotelia, jossa tukikohtaansa pitää kansainvälisen yhteisön presidentiksi tunnustama Alassane Ouattara. Gbagbon joukot saartavat hotellia.

YK:n rauhanturvaajat myös partioivat Abidjanissa suojellakseen siviilejä.

Vaalien jälkeen puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on YK:n mukaan kuollut noin 180 ihmistä. Keskiviikkon akerrottiin, että seitsemän ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa maan länsiosassa.

Le Royn mukaan vihamielisyys YK:n rauhanturvajoukkoja kohtaan on lisääntynyt. Syyksi hän sanoo valtiollisen radio- ja televisioyhtiön RTI:n YK-joukoista levittämät valheet.