1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. savupiiput

Kevythormit aiheuttaneet paloja myös Varsinais-Suomessa

Metallisten kevythormien paloturvallisuusriskit ovat tuttuja myös Varsinais-Suomessa. Väärin mitoitetut hormit ja suojaetäisyydet ovat aiheuttaneet tulipaloja ja uhkaavia tilanteita.

Kuva: Yle

Rakennusvalvojat patistavat tuhansia suomalaisia tarkastamaan paloriskeiksi epäiltyjä metallisia savuhormeja. Alan tutkijan mukaan viime vuosina yleistyneet kevythormit ovat voineet aiheuttaa huomattavan määrän tulipaloja.

Ongelmana on, että savuhormi ja sen ympäristö kuumenevat liikaa.

Johtava palotarkastaja Olli Suominen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta Uudenkaupungista kertoo, että kevythormista lähteneitä paloja on ollut Varsinais-Suomessakin.

– Kyllähän näitä tilanteita on ollut, että savuhormista on syttynyt tulipalo ja kyseessä on ollut metallinen kevythormi. Suoraan ei ole vielä pystytty osoittamaan, että onko hormin tullut tekninen vika vai onko se aiheutunut riittämättömästä suojaetäisyydestä.

Uhkaavista tilanteista on toisinaan selvitty myös säikähdyksellä.

– Lisäksi on ollut "läheltä piti" -tilanteita useampiakin, joissa oh havaittu, että läpimenokohdassa on pintamateriaalit alneet kärytä ja hiiltyä; kuitenkaan ei ole varsinainen palo syttynyt, että se havaittu riittävän ajoissa, kertoo johtava palotarkastaja Olli Suominen.

Tilanteen yhtenä syynä on se, että metallihormeja on asennettu puutteellisilla ohjeilla. Teräshormeilta on edellytetty parin vuoden ajan EU-määräysten mukaisia CE-testeja.

Niissä ei kuitenkaan ole välttämättä otettu lainkaan huomioon pohjoisia oloja kuten sitä, että talojen kattojen yläpohjissa on paksut eristeet. Eristeiden paksuus saa aikaan sen, että savuhormi ja sen ympäristö kuumenevat enemmän kuin on ajateltu.

– Tässä on ollut epätietoisuutta. Kun nämä CE-merkityt hormit tulivat markkinoille, saatettiin laittaa vääränlainen hormi tulisijaan, eli aina pitäisi muistaa, että tulisijan ja savuhormin on yhdessä muodostettava turvallinen kokonaisuus. Silloin pitää tietää, kuinka kuumia tulisijasta lähtevät savukaasut ovat; sen pystyy kertomaan tulisijan valmistaja, tiedot pitäisi tulla tulisijan mukana. Ja sen mukaan valitaan savuhormi, että se kestää vähintään ne savukaasujen lämpötilat, mitä tulisijasta lähtee, opastaa Suominen.

Savukaasujen lämpötilaan nähden alimitoitetun hormin eristeet eivät kestä ja pintalämpötila nousee liian kuumaksi.

Johtava palotarkastaja Olli Suominen muistuttaa, että normaalikäytössä tulee seurata hormin toimintaa.

Jos se kuumenee läpimenokohdasta, on syytä varmistaa valmistajalta, että asennusohjeissa annetut suojaetäisyydet ovat myös Suomen oloihin sopivat, ja riittävät myös paksummilla väli- ja yläpohjan eristevahvuuksilla.