1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

Vihtori Ylisen ja Saima Tigerstedt-Ylisen teoksia etsitään

Rauman taidemuseo järjestää syksyllä 2011 näyttelyn Yläneellä ja Raumalla vaikuttaneen taiteilijaparin Vihtori Ylisen ja Saima Tigerstedt-Ylisen tuotannosta.

Vihtori Ylisen maalaama muotokuva Saima Tigerstedtistä vuodelta 1903 Kuva: Rauman taidemuseo

Sekä Vihtori että Saima maalasivat pääasiassa akvarelleja ja öljymaalauksia, aiheinaan kaupunkinäkymät, maisemat, muotokuvat, laatukuvat sekä asetelmat.

Vihtori Ylinen (1879–1953) syntyi Yläneellä, kävi koulua Säkylässä ja aloitti taideopinnot Turun piirustuskoulussa. Saima Tigerstedt-Ylinen (1878-1978) syntyi Tuuloksessa, kävi Helsingissä oppikoulun ja opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Saima ja Vihtori avioituivat vuonna 1905, jonka jälkeen he tekivät hää- ja opintomatkan Pariisiin. Suomeen palattuaan he asettuivat Yläneen Elijärvelle rakentamaansa ateljeehuvilaan, mutta lastensa koulunkäynnin ajan he asuivat 1920-luvun Raumalla.

Aiheena Rauma

Vihtori Ylinen oli ystävänsä Jalmari Karhulan kanssa keskeisiä Rauman taide-elämään vaikuttaneita hahmoja. Vihtori Ylinen tunnetaan erityisesti Rauma-aiheisista öljyvärimaalauksista ja muotokuvista. Saima Tigersted-Ylinen maalasi muun muassa akvarelleja Vanhan Rauman näkymistä. Vihtori osallistui 1900-luvun alkupuolella lukuisiin näyttelyihin ja teki myös kansallisesti merkittävän uran opetustaulujen parissa. Saiman taiteilijanura jatkui koko hänen pitkän elämänsä perheen ja kodinhoidon rinnalla.

Yleisön apua kaivataan

Näyttely on jatkoa keskeisiä raumalaisia taiteilijoita esittelevälle sarjalle ja on esillä Rauman taidemuseossa 24.9.–13.11.2011. Näyttelystä ilmestyy myös julkaisu ja tutkimus, joka käsittelee taiteilijaparin tuotantoa ja elämää. Näyttelyhanketta ja julkaisua valmistelee Rauman taidemuseon lisäksi taidehistorioitsija Liisa Murtti. Rauman taidemuseo pyrkii kartoittamaan taiteilijoiden tuotantoa mahdollisimman kattavasti ja kaikki tiedot Vihtori Ylisen ja Saima Tigerstedt-Ylisen teoksista ovat tervetulleita. Tiedot pyydetään ilmoittamaan projektiassistentti Laura Kokkoselle 0440-224157 tai laura.kokkonen@raumantaidemuseo.fi (siirryt toiseen palveluun).