Hyppää sisältöön

Pähkinänsärkijä on mahdollisuus oppia

Mikkelissä esitetään loppiaisena Pähkinänsärkijä-tanssisatu, jossa samalle lavalle mahtuvat niin hiphopin kuin klassisen baletin taitajat. Mukana on noin sata Etelä-Savon tanssiopiston oppilasta.

Kuva: YLE / Lasse Laitinen

Nykypäivään siirretty Pähkinänsärkijä-tanssisatu on saa ensi-iltansa huomenna Mikkelissä. Uuteen kuosiin muunnettua tarinaa täydentävät animaatiot sekä uusi puvustus. Osa hahmoista on tuttuja viime vuoden esityksestä, mutta nyt näyttämöllä nähdään esimerkiksi hulluja professoreita.

Tarinassa Pähkinänsärkijästä yhdistyvät uni ja tosi, ja Mikaelin lavalla myös nykytanssi ja klassinen baletti. Tshaikovskin musiikkia tahdittavat animaatiot ja valot. Rakkauden lisäksi tarinassa on pahuutta ja viekkautta.

- Mä olen ahne. Haluan laukkuja, haluan rahaa. Tulen hyvin toimeen alaisteni kanssa niin kauan, kun saan mitä haluan, kuvailee tanssija Nenne Volanen roolihenkilöänsä Madame Namua.

Monipuolisuutta vaaditaan

Nykypäiväistetty teos kertoo oman tarinansa myös tanssin laajasta kirjosta. Uusien tyylien opettelu ja opettaminen on haaste myös oppilaitoksille. Monipuolisuus onkin päivän sana niin todellisilla tanssitunneilla kuin television tanssiohjelmissa.

- Ei yhdellä tanssilajilla kovin pitkälle päästä. Toki omalla alalla, mutta monipuolisuuttahan nyt huudetaan. Kyllä me koetaan, että nämä tanssiohjelmat ovat olleet meille plussaa ja ne ovat saaneet nuoria ja vanhoja mukaan tanssiharrastukseen, kiittelee Etelä-Savon tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch.

Isolla budjetilla eteenpäin

Etelä-Savon tanssiopisto harppaa Pähkinänsärkijän pyörteissä suuren askeleen. Mukaan saatujen sponsoreiden myötä myös ammattilaistiimiä on laajennettu. Budjetti on noin 30 000 euroa, joista lipputuloilla pyritään kattamaan valtaosa.

- Tuntuu, että tämä on hyvä alkupykäys. Tulevat vuodet tulevat olemaan varmasti erilaisia, kun tanssiopistoa saa yhä enemmän näkyvyyttä, pohtii tuottaja Kaisa Harmaala.

Sadan tanssijan tiivis harjoittelurupeama huipentuu loppiaisen esityksiin.

- Tanssijoillahan on erilaiset taustat. Toiset ovat pitkällä klassisessa baletissa, toiset streetissä. Täytyy leipoa näistä aineksista kakku yleisöllle, sanoo ohjaaja VIlle Saukkonen.

Päärooleissa Pietuna ja Laurana tanssivat Niklas Nissinen ja Heidi Mäkinen. Esityksen koreografi on Sara Kaustinen. Animaatiot on suunnitellut Henri Turunen ja puvut Tyra Therman.

.
.