Avustusjärjestö arvostelee Haitin jälleenrakennuksen hitautta

Merkittävä kansainvälinen avustusjärjestö Oxfam arvostelee jyrkkäsanaisesti maanjäristyksestä kärsineen Haitin hidasta jälleenrakentamista. Oxfamin mukaan syynä on Haitin hallituksen ja kansainvälisen yhteisön päättämättömyys sekä avustusten huono keskinäinen koordinaatio.

Ulkomaat
Nuori nainen ojentaa kätensä ilmaan. Ihmisiä kokoontunut kaupan edustalle ottamaan vastaan sieltä varastettua tavaraa.
Shawn Thew/EPA

Haitin viime tammikuisen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen kansainvälinen yhteisö antoi menestyksekkäästi hätäapua valtavan katastrofin keskelle joutuneille haitilaisille.

Sen sijaan maanjäristyksen jälkeinen jälleenrakennustyö on tuskin alkanutkaan, vaikka katastrofista on kulunut pian vuosi.

Lähes miljoona ihmistä on edelleen vailla asuinpaikkaa, alle 5 prosenttia maanjäristyksen aiheuttamista raunioista on raivattu, vain 15 prosenttia tarvittavista väliaikaisista asunnoista on pystytetty ja vain muutamia vesi- ja puhtaanapitolaitoksia on rakennettu, Oxfamin raportissa luetellaan.

Syynä ovat avustusjärjestön mukaan Haitin hallituksen päättämättömyys, rikkaiden avustajamaiden omat prioriteetit ja jälleenrakennusponnistuksia koordinoivan komitean aikaansaamattomuus.

Jälleenrakennusrahoja ei kuulu

YK:n lukujen mukaan vain 42 prosenttia Haitin jälleenrakennukseen maaliskuussa luvatuista 2,1 miljardista dollarista on maksettu.

Oxfamin mukaan Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin ja Haitin pääministerin Jean-Max Belleriven johtama jälleenrakennuskomitea ei ole ollut tehtäviensä tasalla.

Lisäksi liian monet rikkaat avustajamaat ovat ajaneet omia avustusprioriteettejaan eivätkä ole kunnollisesti koordinoineet avustustoimia Haitin hallituksen kanssa, mikä on vaikeuttanut jälleenrakennuksen ohjaamista.

Rauniot pitäisi raivata

Useimmat avustajat ovat suunnanneet rahojaan väliaikaismajoitukseen mutta eivät raunioiden raivaamiseen tai talojen korjaamiseen.

Maanjäristys tuhosi 105 000 taloa ja vaurioitti 208 000 rakennusta jättäen raivattavaksi arviolta 20 miljoonaa kuutiometriä raunioita. Ilman raunioiden raivaamista talojen rakentaminenkaan ei pääse alkamaan kunnolla.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset