Laki huojensi korttivarkaan uhrin vastuuta

Korttivarkauden uhrilla on nykyään pienempi vastuu menetetyistä rahoista. Toukokuussa tullut laki rajoitti haltijan vastuun enintään 150 euroon, kun tätä ennen ylärajaa ei ollut. Pankkilautakunta on ensimmäisissä linjauksissaan armahtanut suuremmilta vahingoilta mm. henkilön, joka huomasi varkauden vasta neljän päivän kuluttua.

Kotimaa

Kyseisessä tapauksessa kortinhaltijan tunnusluku oli urkittu bensa-automaatilla ja kortti tämän jälkeen viety käsilaukusta.

Koko vahinko voi jäädä henkilön vastuulle vain, jos hän on toiminut tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. Tällaiseksi Pankkilautakunta katsoi tapauksen, jossa kortinhaltija oli lähtenyt ravintolaillan jälkeen tuntemattomien matkaan eikä myöhemmin kyennyt selvittämään tapahtumien kulkua johdonmukaisesti.

Yhdessä ratkaisussa asiakkaalle ei katsottu olevan lainkaan vastuuta. Kortinhaltijan tunnusluku oli urkittu maksettaessa, mutta haltija huomasi kortin anastuksen lähes välittömästi ja kuoletti sen heti.

Pankit ovat noudattaneet poikkeuksetta Pankkilautakunnan ratkaisusuosituksia. Jonossa on tällä haavaa vielä reilut 30 valitusta kortin katoamisen jälkeisestä vastuunjaosta.

Lähteet: YLE Uutiset