1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afrikan unioni: Gbagbo saisi erotessaan armahduksen

Afrikan unioni lupaa Laurent Gbagbon saavan armahduksen, jos hän suostuu luopumaan presidentinvirasta rauhanomaisesti. AU:n välittäjänä Norsunluurannikon kriisissä toimiva Kenian pääministeri sanoo, että Gbagbo saa myös halutessaan jäädä Norsunluurannikolle, eikä häntä ahdistella tai aseteta syytteeseen.

Ulkomaat
Norsunluurannikon presidentti Laurent Gbagbo pitää puhetta mikrofoni suunsa edessä.
Norsunluurannikon presidentti Laurent Gbagbo.Nic Bothma / EPA

Afrikan unionin ja Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin edustajat yrittävät suostutella Gbagbon luovuttamaan presidentin tehtävät Alassane Ouattaralle, jonka kansainvälinen yhteisö on tunnustanut Norsunluurannikon presidentinvaalien voittajaksi.

Norsunluurannikolta palannut Kenian pääministeri Raila Odinga sanoo, että Norsunluurannikko myöntää Gbagbolle armahduksen ehdoitta, jos hän väistyy syrjään. Odinga lupaa, ettei Gbagboa asetettaisi syytteeseen kotimaassaan, eikä hän joutuisi Kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen, jos päättää lähteä ulkomaille.

Ecowas uhkailee myös voimankäytöllä

Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä on sanonut seuraavansa tietoja Norsunluurannikon väkivaltaisuuksista ja asettavansa syytteeseen julmuuksiin syyllistyneet.

Ecowas on uhannut käyttää voimaa Gbagbon syrjäyttämiseksi, jos neuvottelut eivät johda tulokseen. Odinga kuitenkin korostaa, että voimankäytön tulisi olla viimeinen keino, koska se vaatisi ihmishenkiä.

Odinga kehottaa AU:ta ja Ecowasia etsimään yhteistuumin kestävää ratkaisua kriisiin ja lähettämään mahdollisimman pian uusi neuvotteluryhmä Norsunluurannikolle.

Odinga ja Ecowasia edustavat Beninin, Sierra Leonen ja Kap Verden presidentit neuvottelivat Gbagbon kanssa maanantaina.

Ouattaran tukikohdan saarto jatkuu

Gbagbon hallituksen ulkoministeri Alcide Djedje sanoo, etteivät he ole keskustelleet armahduksesta afrikkalaisten välittäjien kanssa. Djedjen mukaan Gbagbo ei aio lähteä maanpakoon.

Djedje myös kiisti rauhanvälittäjien tiistaisen tiedon, jonka mukaan Gbagbo olisi luvannut purkaa saarron Ouattaran turvapaikkana olevan hotellin ympäriltä.

Djedjen mukaan Gbagbo asetti ehdoksi saarron purkamiselle, että Ouattaraa tukevat entiset sissit lähtevät hotellista. Golf Hotelia suojelee noin 800 YK:n rauhanturvaajaa sekä entisen sissiliikkeen Uuden rintaman taistelijoita.

Lähteet: AFP, AP