Nazarbajeville halutaan jatkokausia ilman vaaleja

Kazakstanin parlamentti kannattaa hanketta Nursultan Nazarbajevin presidenttikauden jatkamisesta vuoteen 2020. Ristiriitoja herättäneen suunnitelman mukaan Nazarbajevin jatkokaudesta järjestettäisiin kansanäänestys. Jos se hyväksytään, Kazakstanissa jätettäisiin pitämättä kahdet presidentinvaalit.

Ulkomaat
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev
Kazakstanin presidentti Nursultan NazarbajevZurab Kurtsikdze / EPA

Kazakstanin keskusvaalikomissio ilmoittaa saaneensa anomuksen kansanäänestyksen järjestämisestä. Se tarkoittaisi, että maan itsenäistymisen jälkeinen ainoa presidentti Nursultan Nazarbajev jatkaisi tehtävässään ja välttyisi vuosien 2012 ja 2017 vaaleilta.

Parlamentin jäsenten puolesta puhunut puhemies Ural Muhamedzhanov perusteli hanketta Nazarbajevin merkityksellä Kazakstanin historiassa. Muhamedzhanovin mukaan parlamentin tehtävänä on nyt saada hanke virallisesti vireille tammikuun alussa.

Nazarbajev itse ei ole julkisesti kommentoinut virkakautensa jatkamista. Vuonna 2020 hän täyttäisi 80 vuotta.

Sivuraiteelle ajautunut Kazakstanin oppositio tyrmää ehdotuksen Nazarbajevin virkakauden jatkamisesta. Opposition mielestä maan kehitys edellyttää vaalien järjestämisestä.

Kazakstanin hallituksen arvostelijat sanovat, että maa tarvitsee demokraattisen järjestelmän ja todellista poliittista kilpailua. Oppositiota edustavat toimittajat ja aktivistit joutuvat Kazakstanissa usein vainon kohteeksi.

Maan perustuslakia on jo muutettu siten, että Nazabajevin virkakausien määrää ei enää rajoiteta. Edellisissä vuonna 2005 pidetyissä presidentinvaaleissa hän sai 90 prosenttia äänistä.

Lähteet: AFP