Kazakstanin senaatti pyytää presidenttia jatkamaan ilman vaaleja

Kazakstanin senaatti on pyytänyt presidentti Nursultan Nazarbajevia järjestämään kansanäänestyksen presidentinviransa jatkamiseksi vuoteen 2020 asti. Maan oppositio on raivostunut suunnitelmasta hypätä yli kahdet presidentinvaalit.

Ulkomaat

Suunnitelman mukaan Nazarbajevin jatkokaudesta järjestettäisiin kansanäänestys. Jos senaatin ehdotus menee läpi, perustuslakia muutetaan ja Kazakstanissa jätetään pitämättä vuosien 2012 ja 2017 presidentinvaalit.

- Kaikki modernin Kazakstanin saavutukset juontavat juurensa Kansan Johtajaan, senaatin puhemies Kasim-Zhomart Tokajev perusteli torstaina. Nazarbajev sai tittelin parlamentilta viime kesänä.

Lakimuutokseen tarvitaan 200 000 kansalaisen ääni. Muutosta ajava kansanliike on ilmoittanut keränneensä jo noin 2,6 miljoonaa allekirjoitusta.

Nazarbajev on johtanut maata yli 20 vuotta. Vuonna 2020 hän täyttäisi 80 vuotta. Maan perustuslakia on jo muutettu siten, että Nazarbajevin virkakausien määrää ei enää rajoiteta. Edellisissä vuonna 2005 pidetyissä presidentinvaaleissa hän sai 90 prosenttia äänistä.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat tuomitsi jatkosuunnitelman ja kehotti maata järjestämään vapaat ja rehelliset vaalit.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset