Belgian hallitustunnustelija luovuttaa

Belgiassa mahdollisuudet saada aikaan uusi hallitus näyttävät entistäkin heikommilta. Hallitusneuvottelujen mahdollisuutta tunnustellut Johan Vande Lanotte ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästään, kuninkaanpalatsi kertoo. Belgian uusi parlamentti valittiin jo kesällä, mutta sopua hallituksesta ei ole saatu aikaan.

Ulkomaat

Flaamilaisia sosiaalidemokraatteja edustava Vande Lanotte ilmoitti erostaan päivä sen jälkeen, kun kaksi suurinta flaamilaispuoluetta olivat torjuneet hänen ehdotuksensa pohjaksi, jolta hallitusneuvotteluja voitaisiin käydä.

Kuningas Albert II nimitti Vande Lanotten tunnustelemaan hallitusneuvottelujen mahdollisuutta lokakuussa, kun suorat hallitusneuvottelut olivat katkenneet.

Mukana hallitustunnusteluissa oli neljä hollanninkielisten flaamien ja kolme ranskankielisten valloonien puoluetta. Hallituskiistelyn taustalla on flaamien ja valloonien eripura hallinnon uudistamisesta. Flaamit haluaisivat alueille lisää autonomiaa.

Väliaikaishallitus on johtanut Belgiaa jo yli 200 päivää. Poliittisen pattitilanteen jatkuminen on lisännyt markkinoilla huolta Belgian kyvystä hoitaa suuri julkinen velkansa.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset