1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudan valmistautuu jakautumaan kahtia

Sudan valmistautuu maan jakautumiseen kahtia sunnuntaina pidettävän kansanäänestyksen myötä. Kansanäänestys itsenäistymisestä järjestetään Sudanin eteläosassa, joka on maan tärkein öljyntuotantoalue. Kiista öljyvaroista onkin hidastanut maan jakautumista.

Ulkomaat
Vaaliuurnia kannetaan YK:n helikopterista Talissa, eteläisessä Sudanissa.
Tim McKulka / UNMIS / EPA

Etelän viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä äänestämään itsenäistymisen puolesta, ja eteläisen Sudanin pääkaupungissa Jubassa sunnuntaina alkavaa kansanäänestystä odotetaan innokkaina. Kansanäänestyksestä sovittiin vuonna 2005, jolloin Etelä- ja Pohjois-Sudan lopetettivat lähes kaksi vuosikymmentä jatkuneen sisällissotansa.

- Vuodesta 2005 meillä on ollut oma valtio ja hallitus. Tammikuun 9. päivän äänestys vahvistaa oikeutemme päättää itse omista asioistamme ja heinäkuussa syntyy uusi valtio, uskoo Etelä-Sudanin kulttuuriministeri Gabriel Chang.

Äänestys tiukassa tarkkailussa

Sudanilaisten kansalaisjärjestöjen tarkkailijoita on vaalipaikoilla yli 2 500. EU ja Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin johtama säätiö ovat kumpikin lähettäneet yli sata vaalitarkkailijaa. Myös Kiina on lähettänyt omia vaalitarkkailijoitaan.

Carter seuraa vaaleja paikan päällä yhdessä YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin ja entisen presidenttiehdokkaan, senaattori John Kerryn kanssa.

- Tärkeintä on se, että kumpikin osapuoli sitoutuu välttämään väkivaltaa, eikä anna Abyein alueen tai minkään muunkaan aiheen sytyttää uutta sotaa, sanoo senaattori John Kerry.

Abyei on öljyrikas alue, joka äänestää myöhemmin, haluaako se kuulua pohjoiseen vai etelään. Suurin osa Sudanin öljyvaroista sijaitsee etelässä, mutta infrastruktuuri pohjoisessa.

Etelän ja pohjoisen välit tulenarat

Afrikan suurin maa Sudan itsenäistyi vuonna 1956 Britannian ja Egyptin suostumuksella. Välit muslimienemmistöisen pohjoisen sekä kristityn ja animistisen etelän välillä olivat tulenarat jo tuolloin, ja ovat olleet sitä siitä lähtien.

Toivo äänestyksen onnistumisesta on kuitenkin nyt vahvistunut, sillä Sudanin itsevaltainen presidentti Omar al-Bashir näyttää hyväksyvän valtionsa jakautumisen. Hyvä merkki on myös se, että etelän armeija allekirjoitti keskiviikkona tulitaukosopimuksen alueen kapinalliskenraalin kanssa.

Jos etelän itsenäistymishaaveet toteutuvat, ovat edessä suuret haasteet. Vaikka hallinto on jo olemassa, on muun yhteiskunnan rakentaminen lähes loputon urakka.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP

Lue seuraavaksi