Koko Konstigin perhe karppaa

Helsinkiläinen Konstigin perhe noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaltiota. Isä Joonas ja äiti Kaisa ovat noudattaneet ruokavaliota useamman vuoden, ja nyt myös 2-vuotias Aino on karppaaja: hän syö enemmän rasvaa ja vähemmän hiilihydraatteja kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan.

Kotimaa
Kesäkurpitsapaloja lautasella.
Glowimages

Viisiviikkoinen Ansa-vauva saa alkaa syödä samoja ruokia perheen kanssa puolivuotiaana.

- Meillä kartettavien listalla ovat sokeri, vehnä ja kaikki tälläiset modernit kasviöljyt ja margariinit, Joonas Konstig luettelee.

Konstigin perheessä syödään paljon lihaa ja käytetään eläinrasvoja. Voita käytetään ruuanvalmistuksessa, ja rasvaisia maitotaloustuotteita, kuten juustoja ja turkkilaista jugurttia, syödään iltapalaksi. Maitoa ostetaan harvoin, lapsetkin juovat ruokajuomaksi vettä.

- Me ajatellaan, että voi on terveellistä, siinä on paljon tärkeitä vitamiineja, sanoo Kaisa Konstig.

- Äidinmaito on myös eläinrasvaa, lisää Joonas Konstig.

Sydän- ja verisuonitaudit eivät pelota

Virallisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan välttämään eläinrasvoja ja suosimaan kasvirasvoja. Konstigin perheen vanhemmat eivät usko ravitsemussuositusten taustalla oleviin tutkimuksiin. Konstigin perheen vanhempia ei pelota, että lapset sairastuisivat vanhemmalla iällä sydän- ja verisuonitauteihin.

- Ei pelota ollenkaan, nauraa Kaisa Konstig.

Konstigin perhe pitää vähähiilihydraattista ruokavaliota päinvastoin terveellisenä. Vaikka perheessä korvataan hiilihydraatteja rasvalla, Konstigit syövät myös paljon kasviksia ja hedelmiä. Perhe tuntee voivansa hyvin, eivätkä lapsetkaan ole juuri sairastelleet.

Lähteet: YLE Uutiset / Elina Jämsèn