1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP leikkaisi varakkaiden lapsilisiä - keskusta ja kokoomus eivät

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus torjuvat jyrkästi lapsilisien leikkaamisen. Sitä vastoin suurin oppositiopuolue SDP katsoo, että lapsilisiä voisi porrastaa tulojen mukaan. Yle uutisten eilen julkaisemassa kyselyssä valtaosa kansalaisista kannatti lapsilisien poistamista suurituloisilta.

Vaalit 2011
Lapsia ja vanhempia luistelemassa
Suurin oppositiopuolue SDP taas olisi valmis porrastamaan lapsilisät tulojen mukaan.

Kansan enemmistön mielestä yhteensä yli 100 000 euroa vuodessa tienaavilta vanhemmilta joutaisi ottaa valtion lapsilisät kokonaan pois.

Myös pääoppositiopuolue SDP katsoo, että tuloerojen kasvettua lapsilisäjärjestelmä saattaa olla aikansa elänyt.

- Minä ymmärrän hyvin, että kansalaiset kokevat ja kyseenalaistavat, onko tässä ajassa enää tällainen universaali lapsilisäjärjestelmä paikallaan, SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson sanoo.

Hänen mukaansa varakkaiden perheiden lapsilisiä voitaisiin leikata.

- Ei ehkä niin jyrkästi, että tuosta vaan poistetaan lapsilisät. Mutta ehkä jokin progressiivinen järjestely vastineeksi sille, että meillä verotuksen puolella progressiota on niin huimasti vähennetty.

Nykyiset päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus kuitenkin tyrmäävät ajatukset lapsilisien leikkaamisesta kovatuloisiltakaan. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko näkee kansan leikkaussuosikeissa heijastuvan, että vastaajaväki vanhenee.

- Tässä kyselyssä näkyy ehkä väestön ikärakenteen muutos jollain tavalla, eläkeikää ei olla valmiita nostamaan, mutta lapsilisistä ollaan valmiita leikkaamaan.

- Meidän vahva linjaus on ollut, että lapsiperheiltä ei leikata. Tämä on enää yksi harvoista yleisistä ja yhtäläisistä oikeuksista suomalaisille ja meidän yhteiskunnassa ei ole liikaa sellaisia asioita, jotka kannustaisi perheellistymään.

Kokoomuskin aikoo pitää kiinni lapsilisistä, vaikka puolueen varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolaisen mukaan jostakin on pakko leikata.

- Menoleikkauksetkin ovat jossakin vaiheessa varmasti tarpeellisia, mutta ne on tehtävä harkitusti ja hyvin tarkkaan kohdentaen. Tästä syystä koen, että lapsilisät eivät ole sellainen menoerä, josta tulisi leikata, sillä ne eivät ole tulontasausta vaan ne ovat yhteiskunnan kannanotto lapsiperheiden hyväksi.

Toinen kansan suosikkileikkauskohde, maahanmuuttajien tuet, saa suuret eduskuntapuolueet lähinnä hymähtämään. Tarvitaan kuulemma paljon tukevampaa remonttia kuin pienten yksittäisten tukien juustohöyläämistä.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Pokkinen

Lue seuraavaksi