Kaurismäki heittelee rajuja mielipiteitä brittilehden haastattelussa

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen mielestä ihmiskunta on joutunut niin kurjaan tilaan, että terrorismi on sen ainoa pelastus. Rikkain prosentti ihmiskunnasta on tapettava, Kaurismäki heittää brittiläisen The Guardian -lehden haastattelussa, jossa hän arvioi myös suomalaisia ja omaa elokuvatuotantoaan.

kulttuuri
Aki Kaurismäki.
Yle

Kaurismäen elokuvat heijastelevat täydellisesti niin Kaurismäen omaa kuin Suomen pimeää ja ilotonta sielunmaisemaa, kirjoittaa The Guardianin toimittaja Simon Hattenstone.

Häntä hämmentää, että siitä huolimatta Kaurismäen filmit ovat yllättäen sekä hauskoja että romanttisia, ja uusin, Le Havre, on oudolla tavalla optimistinen, vaikka se kertoo Eurooppaan pyrkivien maahanmuuttajien kärsimyksistä.

Kaurismäki vastaa sanomalla, että hän ehkä näyttää hillityn viileältä, mutta tosiasiassa hän on erittäin tunteellinen mies, joka välittää muista enemmän kuin itsestään.

Kaurismäeltä riittää haastattelussa siis myötätuntoa köyhimmille, mutta varakkaimmat ovat hänen mukaansa pahan alku ja juuri. Heidät ja heitä tottelevat poliitikot pitäisi tappaa, Kaurismäki sanoo.

- Prosentti ihmiskunnasta omistaa kaiken. Prosentti on ajanut meidät tilaan, jossa inhimillisyydellä ei ole mitään arvoa, Kaurismäki perustelee.

Synkkää, synkkää

Hattenstone kysyy Kaurismäeltä sanaa, joka kuvaisi suomalaista kansanluonnetta. Synkkyys, tämä vastaa.

- Suomesta puuttuu valoa. Kaikin tavoin. Aurinkoa. Kun aina on pimeää, on mielialakin synkkä.

Kaurismäki sanoo olevansa jokseenkin varma, että tekee itsemurhan, mutta ei vielä. - En ammu itseäni päähän, ammun sydämeen, hän vastaa, kun Kaurismäen pitkäaikaisesti ihailijaksi tunnustautuva Hattenstone kantaa huolta hänen liiallisesta herkkyydestään.

Synkkiä näkemyksiä Kaurismäki esittää myös elokuvan nykytilasta. Hänen mielestään kukaan ohjaajaa ei ole saanut aikaiseksi yhtään mestariteosta sitten 1970-luvun. Omia filmejään hän kutsuu kauheiksi mutta lisää sitten, että Le Havre saattaa olla ensimmäinen, jota hän ei vihaa.

(Viime syksynä Kaurismäki antoi Yleisradiolle haastattelun, jossa hän muun muassa kantoi huolta suomalaisesta duunarista. Katso video.)

Lähteet: Yle Uutiset