Hyppää sisältöön

Putkiremontti taipui huumorioopperaksi

Oopperaa kuullaan Turussa harvoin ja humoristista oopperaa vielä harvemmin. Nyt siihen on kuitenkin mahdollisuus, kun miltei paikallisin voimin on tehty Putkiremonttiooppera, jossa remonttirealismi saa absurdeja sävyjä.

Katriina Virta on oopperassa toinen vessaan lukittautuneen äidin tyttäristä. Kuva: YLE / Kimmo Gustafsson

Perjantaina ensi-iltaan tuleva Putkiremontti-ooppera on tekijöittensä mukaan ooppera, joka suorastaan vuotaa huumoria.

Taloyhtiössä alkaa putkiremontti, mutta eräs vanhempi rouva ei suostu lähtemään, vaan lukkiutuu vessaan. Hänen tyttärensä tulevat houkuttelemaan äitiään ulos, minkä lisäksi taloyhtiön puheenjohtaja sotkeutuu tilanteeseen. Toinen tyttäristä vaihtaa lemmekkäitä katseita remonttimiehen kanssa. Mystisiä sävyjä Roope Lipastin kirjoittamaan librettoon tuo rouvan aviomiesvainaa, joka huutelee viemäriputkesta.

- Tämä on taatusti ensimmäinen, ainoa ja varmaan viimeinen ooppera, jossa yhdessä solistiroolissa on viemäriputki, Lipasti kertoo hymyillen.

Putkiremontti on muun muassa kirjailijana tunnetun Lipastin ensimmäinen ooppera. Hän kertoo idean ensin hirvittäneen, mutta ammattilaiset rauhoittivat häntä sanomalla, että kyseessä on vain laulettu näytelmä.

- Nämä oopperan absurdit kohdat ovat sellaisia, mihin itse olen törmännyt, kun olen remontteja harrastanut viimeisen kymmenen vuoden aikana, Lipasti toteaa.

Hän jopa leikittelee ajatuksella tehdä jatko-osa esikoisoopperalleen.

- Eikös putkiremontit mene aina pieleen, niin että ne pitää tehdä uudestaan parin vuoden kuluttua. Voisimme tehdä putkiremontin paluun. Tai vaikka ikkunaremontti, Lipasti naurahtaa.

Hauska laulaa

Parituntisen oopperan takana on paikallisia laulajia ja kuoroja. Putkiremontti-ooppera kuullaan kolme kertaa Turun konserttitalolla viikonlopun aikana.

Putkimiehen roolissa nähdään ja kuullaan basso Johann Tilli. Kansainvälisen uran Keski-Euroopan merkittävillä oopperalavoilla, kuten Berliinin oopperatalossa ja Madridin Teatro Realissa tehnyt basso tuli mukaan sattuman kautta. Putkiremontin ohjaaja Tarja Hemminki soitti Tillille, jolta oli juuri peruuntunut produktio.

Hänen mukaansa ensikertalaisten tekemää librettoa on hauska laulaa.

- Tämä saa ihmisen hyvälle mielelle, jopa laulajan itsensä. Tässä on hyviä oivalluksia, kauniita paikkoja, mutta myös koululaishuumoria.

Tarinassa on sekä absurdia, että realismia sekaisin ja säveltäjä Matti Laihon mukaan ooppera on hyvin vaihteleva sävellyksenkin kannalta.

- Saimme käyttää vain kahdeksaa muusikkoa, joten jousistoa on korvattu harmonikalla. Meillä on myös lyömäsoittimia ja puhaltimia, joten olen tyytyväinen meidän kokoonpanoon, Laiho kertoo.

Vaikka tarina pyrkii musiikillisesti olemaan moderni, mennään siinä romantiikankin puolelle.

- Tässä mennään tekstin ehdoilla, mutta samalla tuoda sieltä rivien välistä asioita esille musiikillisen keinoin.