1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rare Exports kiinnostaa Kanadassa

Erilainen joulutarina kerää kehuja myös Pohjois-Amerikassa. Rare Export on ollut kovasti esillä mediassa muun muassa Kanadassa ja elokuvateatterit esittävät elokuvaa halki mantereen.

kulttuuri

Oululainen Mikko Korkala on Kanadan Calgaryssa pannut merkille, että suomalainen elokuva Rare Exports on hyvin näkyvillä paikallisesti ja kansallisesti. Calgaryssa sitä on esitetty yhdessä elokuvateatterissa, jossa Mikkokin kävi katsastamassa erilaisen joulutarinan.

- Yllättävän hyvin on saanut elokuva näkyvyyttä. Calgaryn pieni paikallislehti Fast Forward Weekly kertoi isolla artikkelilla elokuvasta. Kovasti tykkäsivät siinä siitä, Mikko Korkala kertoo.

Myös Kanadan valtakunnallinen lehti on käsitellyt suomalaista joulupukkitarinaa. Korkala kertoo lukeneensa Rare Exports arvostelun myös Globe and Mail -sanomalehdestä, jossa kriitikko antoi elokuvalle kolme tähteä neljästä.

- Suomalaisesta näkökulmasta elokuva on saanut kyllä melkoisen kovasti näkyvyyttä, Korkala pohtii.

Värikäs kielenkäyttö ei välity tekstityksestä

Calgaryssä nähty Rare Exports oli välttänyt dubbauksen. Korkalan mukaan pääkohdat tulivat esille hyvin tekstityksessäkin.

- Mutta alkuperäiskielen värikästä kielenkäyttöä oli englannin käännöksessä siistitty, Korkala naurahtaa, mutta toteaa, ettei käännös pettymys ollut.

- Siinä oli aika paljon alatyylistäkin tekstiä suomeksi. Jos olisi kovasti kirosanoja laitettu, niin olisiko se sitten aiheuttanut täällä jonkin laista sensuuria.

Kanadassa yleisöä on miellyttänyt se, että Rare Exports ei ole perinteinen Hollywoodin kiltti, kertakäyttöinen jouluelokuva.

- Suomalaisuus tulee siinä heti kärkeen selväksi. Yleinen teema on, että sitä mainostetaan suomalaisena elokuvana ja erilaisena joulutarinana.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi