1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rare Exports (Elokuva)

Rare Exports avautuu myös vaihto-oppilaille

Kansainvälisille markkinoille suuntautuva Jalmari Helanderin ohjaama Rare Exports on arvioitu yhdeksi viime vuoden parhaista kotimaisista elokuvista. YLE Oulun haastattelemat eurooppalaiset vaihto-oppilaat kertoivat näkemyksensä elokuvan vahvuuksista ja heikkouksista.

Rare Exports (Elokuva)
Elokuvan Rare Exports-näyttelijöitä
Filmikamari

Rare Exports on paljon vähemmän suomalainen elokuva, kuin vaikkapa joulun toinen hittileffa Napapiirin Sankarit. Tätä mieltä ovat Oulun ja Lapin yliopistoissa opiskelleet vaihto-oppilaat Jana Podlipská Tšekin tasavallasta sekä Christian Mischitz ja Conny Busch Itävallasta.

- Napapiirin Sankareissa suomalainen huumori ja suomalainen mentaliteetti näkyvät paljon selvemmin kuin Rare Exportsissa. Jälkimmäinen on tehty enemmän Hollywood-tyyliin ja siinä näkyi monia kansainvälisten elokuvien kliseitä, pohtii Christian Mischitz.

Suomessa kuukausia opiskelleet vaihto-opiskelijat osasivat arvostaa myös suomalaista stereotyyppeihin perustuvaa huumoria, mutta Rare Exportsin kansainvälisen tyylin uskottiin vetoavan ulkomaiseen yleisöön paremmin.

- Uskon, että elokuva tulee menestymään hyvin kotimaassani Itävallassa, sillä muutama ystäväni on jo sanonut olevansa kiinnostunut näkemään sen. Elokuva avautuu helposti myös Suomea tuntemattomille, sillä se sisältää vain vähän suomalaisia stereotyyppejä, Christian Mischitz jatkaa.

Rare Exportsia esitetään muun muassa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Australiassa.

Lue seuraavaksi