1. yle.fi
  2. Uutiset

Wasa Teaterin uusi johtaja luottaa nykynäytelmiin

Wasa Teaterin uudella teatterinjohtajalla Ann-Luise Bertellillä on ollut poikkeuksellisen työläs alku. Johtajan tehtävien lisäksi Bertell on kirjoittanut Wasa Teaterille näytelmän, joka avaa kevätkauden.

kulttuuri
Ann-Luise Bertell
Ann-Luise Bertell avaa teatterinjohtajan kautensa omalla näytelmällä. Ennen ensi-iltaa jännitys on huipussaan.Juha Kemppainen / YLE

Wasa Teaterin uusi johtaja Ann-Luise Bertell aloittaa teatterin kevätkauden omalla näytelmällään Ängland. Bertell on kirjoittanut näytelmän Wasa Teaterille. Tragikoominen draama, Ängland, kertoo pienen pohjalaiskylän ihmisten elämästä. Salaisuuksien paljastumisen näyttämönä on hääjuhla.

Itsensä etsimistä

Änglandin päähenkilö Camilla on asunut 15 vuotta Lontoossa, mutta palaa suurin odotuksin takaisin kotikyläänsä, pohjalaiseen Änglandiin, englantilaisen miehensä kanssa. Camillan ja Davidin häissä paljastuu kuitenkin monia salaisuuksia. Näytelmässä pohditaan muun muassa identiteettiä ja omia juuria.

- Uskon, että on aika yleistä, että ihmiset muuttavat pois ja tulevat takaisin. Pohditaan "Mitä, jos asuisin esimerkiksi Tukholmassa, olisinko onnellisempi siellä?". Se on jotenkin meidän aikamme aihe juuri tällä hetkellä, Ann-Luise Bertell kertoo.

Bertell myöntää, että oman näytelmän tuominen suurelle näyttämölle jännittää valtavasti. Hän on kirjoittanut aikaisemminkin näytelmiä, mutta ei teatterinjohtajana. Ängland-näytelmän ensi-ilta on Wasa Teaterissa 15. tammikuuta.

Tavoitteena houkutella uusia katsojia

Tammikuussa virallisesti työnsä aloittanut teatterinjohtaja Ann-Luise Bertell tavoittelee katsojamäärän kasvua. Viime vuonna Wasa Teatterissa kävi noin 38 000 katsojaa. Bertellin mukaan tavoitteena on ylittää tulevina vuosina 40 000 katsojan raja.

Vaikka Wasa teater voi Bertellin mielestä melko hyvin, haluaa hän tuoda teatteriin myös uusia tuulia. Hän luottaa erityisesti nykyajan näytelmiin.

- Tämä Allt eller inget -musikaali oli esimerkiksi suurmenestys syyskaudella. Haluan tietenkin löytää vähän uusia muotoja, uusia näytelmiä, ja pidän enemmän elävistä kuin kuolleista kirjailijoista. Että aika paljon uutta on odotettavissa tuleville kausille, Bertell sanoo.

Lähteet: Heidi-Maria Harju / YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi