1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyvä syntyy hosumatta

Mielikuva tuntikausia paikoillaan kököttävästä luontokuvaajasta pitää hyvin paikkansa. Huippukuva ei synny hosumalla. Pitkän pinnan lisäksi tarvitaan evästä ja lämpimät vaatteet.

luontokuvaus
Jan Björk kuvaa talvista latoa.
YLE / Kia-Frega Prepula

Vuosikaudet luonto- ja maisemakuvausta harrastanut kokkolalainen Jan Björk pakkaa kameran ja jalusta lisäksi talviselle kuvausretkelle kahvipullon, leipää ja joskus myös lumikengät. Unelmia riittää tuhansienkin otosten jälkeen:

- Kun saisi kuvattua suden kotipellolla.

Hirvet on jo ikuistettu. Yksikin oli uimassa saareen ja silloin piti äkkiä soutaa perään kuvaamaan. Joskus kohdetta pitää metsästää kauan ja hartaasti. Björkillä meni kolmisen vuotta, ennen kuin kamera tallensi halutun haukikuvan. Sillä irtosi kunniamaininta vuoden 2010 Luontokuvakilpailussa.

- En ole paljon kilpaillut kuvillani. Minulle on tärkeintä vain kuvata, löytää jotakin. Se tuntuu hyvältä.

Björkin studio on luonto ja luonnossa tärkeintä tunnelma. Huonommallakin kameralla voi miehen mielestä saada hyvän kuvan, kunhan vain otoksesta välittyy haluttu tunne.

Yksi hyvä riittää

Kuvaaja metsästää huippulaukaisua niin tutuilta paikoilta kuin uusistakin maisemista. Paras kuva syntyy Björkin mielestä aamulla, illalla tai yöllä.

Haastattelupäivänä Björk rämpii lumiselle pellolle kuvaamaan latoa. Kolmijalka pystyyn ja kamera paikoilleen. Tuhatta otosta ei tarvita, yksi hyvä riittää.

- Lintuja kuvattaessa tulee tietysti paljon kuvia ja muutenkin liikkuvaa kuvatessa, mies kertoo ja opastaa aloitteilijoita:

- Iso aukko, jos kohde liikkuu, pieni aukko, jos kuvataan paikallaan olevaa.

Sitten opetellaan sommittelua. Kohde kuvan keskellä on Björkin mielestä äärettömän tylsä. Avaralla pellolla oleva lato on heti mielenkiintoisempi, jos sen sijoittaa kuvassa sivuun tai ylös.

- Jos taivaalla ladon yllä on hienoja pilviä, silloin lato kuvan alaosaan. Pitää kokeilla ja treenata, silloin silmä kehittyy. Digiaikana on helppo katsoa tuliko hyvä kuva. Ennen piti odottaa parisen viikkoa ja odotuksen jälkeen joutui toteamaan, ettei onnistunutkaan.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi