Venäläinen kulttuuri on suomalaisille turhan vieras

Tampereella juhlitaan tammikuussa venäläistä kulttuuria. Neljännen kerran järjestettävillä Petjan-päivillä esitellään muun muassa elokuvaa, tanssia ja musiikkia. Venäläisen nykykulttuurin tuntemus on Suomessa huonolla tolalla.

venäläinen kulttuuri

Venäläistä kulttuuria esittelevä tapahtuma on kasvanut pikku hiljaa viikkoja kestäväksi juhlaksi, kertoo Lenin-museon museolehtori Leena Kakko.

- Nyt on saatu aikaiseksi yli 30 tapahtumaa, jotka jatkuvat yli 2 viikkoa yhteen menoon. Tämä vuosi on Tampereen museoissa Venäjän teemavuosi, ja tapahtumia riittää koko vuoden ajan.

Kulttuuriviikot ovat Tampereen kaupungin ja neljän Venäjä-seuran yhteisponnistus. Pelkästään Tampereella asuu yli tuhat venäläistä, silti tarvetta venäläisen kulttuurin tutuksi tekemiseen on.

- Venäläinen kulttuuri on hämmästyttävän vähän tunnettua, vaikka sen pitäisi olla tutumpaa.

Venäläinen nykyelokuva menestyy maailmalla paremmin kuin Suomessa

Kulttuuriviikkojen antiin kuuluu näyttelyiden, juhlien ja konserttien lisäksi myös venäläisten elokuvien sarja. Venäläisiä nykyelokuvia ei meillä juuri esitetä. Pirkanmaan elokuvakeskus yrittääkin muistuttaa, että rajan takana on edelleen elokuvan suurvalta, jonka tuotanto on moninaista ja monitasoista.

- Venäjällä tehdään elokuvia, jotka matkustavat elokuvafestivaaleille ja voittavat siellä palkintoja. Suomessakin olisi hyvä nähdä näitä elokuvia, jotka kertovat hyvin siitä, mitä Venäjä tällä hetkellä on, sanoo toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Laakso Pirkanmaan elokuvakeskuksesta.

Slaavilainen sielukkuus koskettaa

Pietarilaisduo Kristina Buritshenko ja Sergei Adamjan osallistuu Petjan-päiville jo kolmatta kertaa. Heidät toi suomeen tamperelainen ystävä Lulu Tanhuanpää, jonka sydäntä venäläinen kulttuuri koskettaa voimakkaasti.

- Taitavuus, nöyryys ja se sielu. Niistä olen aivan hullaantunut, Tanhuanpää selittää rakkauttaan venäläiseen kulttuuriin ja sen tekijöihin.

Lähteet: YLE Tampere