1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki aikoo säilöä lumiröykkiöt kesän viilennykseen

Helsinki suunnittelee lumen hyödyntämistä tulevilla kesähelteillä. Rakennusvirasto ja Helsingin Energia ovat kesästä alkaen etsineet maanalaista tilaa, johon lunta voisi varastoida. Kesällä lumi sulatettaisiin kaukojäähdytyksen tarpeisiin.

Kotimaan uutiset
Rakennusvirasto ja Helsingin Energia haluaisivat lumivuoret hyötykäyttöön.YLE

Kaukokylmän tuottaminen olisi Helsingin Energian kaukojäähdytysliiketoiminnan johtajan, Niko Wirgentiuksen mukaan järkevää vain, jos maanalainen tila olisi kantakaupungissa ja siihen mahtuisi tuhansia lumikuormia. Vaikka tila löytyisikin, helpottaisi se ensisijaisesti lumilogistiikkaa ja kaukokylmän tuotanto olisi lähinnä myönteinen sivutuote.

Esimerkiksi Finlandia-talon kokoisella lumimäärällä Helsingille tuotettaisiin kaukokylmää vain viikon tarpeisiin ja koko kesäkauden kaukokylmän tuottaminen edellyttäisi 150 suuren lumivaraston rakentamista Helsinkiin.

- Siihen ei mikään lumi riittäisi, summaa Wirgentius.

Liikkeellä ollaan tosissaan

Kaupunki on suunnitellut jo kymmenisen vuotta lumen käyttöä kaukojäädytyksessä, mutta vasta viime kesänä suunnitelmat käynnistyivät toden teolla.

Maanalaisen lumiluolan arvo kaupungille olisi ennen kaikkea se, että katujen talvikunnossapito helpottuisi, kun lumikuormien kuljetusmatkat lyhenisivät. Lumiluolan tekniset ratkaisut ovat yhä edelleen auki, minkä vuoksi hankkeen hintaa on mahdoton määritellä. Wirgentiuksen mukaan kyse olisi joka tapauksessa miljoonaluokan projektista.

- Toisaalta lumirekkarallikin maksaa, tämä on tavallaan vaihtoehtoinen kustannus. Tällaisia ei ole paljon tehty, joten vielä ei tiedetä mikä on hintalappu, tai miten tämä saataisiin toimimaan. Tosissaan tässä kuitenkin ollaan liikkeellä.

Luolat korvaisivat Hernesaaren

Samaa vakuuttaa myös Helsingin kaupungin rakennusviraston projektinjohtaja Ville Alatyppö. Paikan pitäisi löytyä kantakaupungista, koska pitkät lumenkuljetusmatkat lisäävät kustannuksia. Kaupungilta ei löydy alueelta jo rakennettua sopivaa maanalaista tilaa.

- Meillä on selvitykset kesken, kuinka paljon tämä rekkaralli vaatii tilaa maan alla, tarkoittaako se yhtä, kahta tai kenties useampaa luolaa. Muutamia paikkoja kantakaupungin alueella on jo kartoitettu, mutta vielä en voi kertoa tarkkoja paikkoja.

Rakennettava luola korvaisi tulevaisuudessa Hernesaaren lumenvastaanottopaikan.

- Hernesaaren ympäristöön alkaa tässä seuraavan kymmenen vuoden aikana tulla asuntoja ja tuo rekkaralli aiheuttaa niin paljon melua, että meidän pitää keksiä jokin vaihtoehto ja tällainen maanalainen luola on varteenotettava vaihtoehto, kertoo Alatyppö.

Lue seuraavaksi