Syöpälääkitys voidaan useasti valita hyvin tarkkaan ihmisen perimän ja kasvaimen ominaisuuksien mukaan. Ongelmana on, että syövät kehittävät jatkuvasti myös lääkkeille vastustuskykyisiä muotoja.
Syövän hoitoon käytettävät täsmälääkkeet etsiytyvät syöpäkasvaimiin tunnistamalla solujen pinnassa olevia reseptoreita, eli tietynlaisia tuntosarvia. Juuri näiden reseptoreiden ominaisuuksia ja toimintaa tutkitaan Turun yliopiston ja VTT:n yhteisessä tutkimusryhmässä, jota vetää molekulaarisen solubiologian professori Johanna Ivaska.
Uusi löytö karsii turhia hoitoja
Ryhmän uusimmassa tutkimuksessa Jonna Nevo on tehnyt merkittävän havainnon täsmälääkkeiden toimivuudesta.
- Erityisesti paksu- ja peräsuolensyöpä on Suomessa tällä hetkellä sellainen syöpä, jota hoidetaan tällä kyseisellä lääkkeellä. Olen nyt havainnut, että se ei enää vaikuta, kun nämä solut ilmentävät tätä tutkimaani molekyyliä. Tämä lääkkeen vaikutuskohde häviää solun pinnalta, Nevo kertoo.
Maisteri Jonna Nevon Turun yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessa löydetty mekanismi voi jatkossa auttaa kalliiden täsmälääkkeiden käytössä. Syövän täsmälääkehoito voi maksaa kymmeniätuhansia euroja potilasta kohden, joten nyt tehdyn havainnon perusteella voidaan rajata pois turhia hoitoja.
Monet syövät ovat vielä arvoituksia
Syöpäsolujen toimintaa tunnetaan vielä liian vähän, eikä lääkitystä pystytä räätälöimään heti oikeaksi. Syövät ovat hyvin monimutkaisia, ja syöpäsolut myös kehittyvät lääkkeille vastustuskykyisiksi.
- Yhä enemmän ja enemmän ymmärretään sitä, että jokaisen ihmisen syöpä on hyvin henkilökohtainen ja omanlaisensa, sanoo professori Johanna Ivaska.
Syöpien yksilöllisyyden takia hoidoissa mennään useasti hakuammuntaperiaatteella. Syöpäkasvaimista yritetään etsiä ominaisuuksia, jotka antavat viitteitä siihen, mitkä täsmälääkkeet sopisivat kullekin potilaalle parhaiten. Ivaska kertoo, että syöpätutkimus edistyy valtavin harppauksin, mutta tutkijat ja lääketeollisuus tuntuvat olevan koko ajan hieman jälkijunassa.
- Syöpä on ovelampi kuin me ihmiset. Meidän täytyy vaan yrittää pysyä kärryillä, mitä muutoksia syöpäkasvaimet pystyvät kehittämään.
Lähteet: YLE Turku