1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keksijät esittelivät kirvesviritelmiään

Keksijät ovat esitelleet halonhakkuuseen kehitettyjä kirveitä Kuopiossa. Esillä oli viisi erilaista viritelmää, joista jokainen on keksijänsä mielestä tietysti se paras. Yhteistä uudenlaisille kirveille on pyrkimys parempaan turvallisuuteen.

Kotimaan uutiset
Kirveskeksintöjä esiteltiin Kuopiossa.
Yle Savo

Uusin, pian markkinoille tuleva kirveskeksintö on pienhalkohakkuri. Kyseessä on halkomisalusta, jossa toisin kuin yleensä, kirves on alhaalla ja puu ylhäällä. Keksinnön prototyyppi syntyi jo viisi vuotta sitten. Markkinoilla valmis tuote on vielä ennen mökkikauden alkua.

- Piti pyrkiä siihen, että halkoja voitaisiin hakata mahdollisimman ergonomisesti selkä suorana ja turvallisesti. Työn pitäisi myös tuntua jopa kivalle, kuopiolainen keksijä Tuomo Haatainen kertoo keksinnön ideoinnista.

Varma osuma ja tehokasta tulosta

Keksijöiden lisäksi kivaa oli myös kuopiolaisen automarketin asiakkailla, jotka pääsivät perjantaina vertaamaan uusien kirveskeksintöjen toimivuutta. Luonnollisesti jokainen keksijä kehui omaa kirvestään parhaaksi.

- Sillä osuu aina suoraan puuhun. Terä asetettaan puun paikalle ja tällä on lähes mahdoton lyödä polveen tai naapuriin. Puu kuitenkin halkeaa, iisalmelainen Antti Sarvela kehuu keksintöään.

- Tähän hommaan tulee aivan himo. Katsokaa nyt mitä tulosta tulee muutamassa sekunnissa. Ei tarvitse pelehtiä kaiken näköisten viritysten kanssa, sipoolainen Heikki Kärnä hehkuttaa oman vipukirveensä toimivuutta.

Kannatusta uusille ja vanhoille keksinnöille

Yleisö pääsi myös testaamaan viittä erilaista kirvesviritelmää. Vaikka erilaiset viritelmät kiinnostivat, ilmoittautui moni yhä perinteiselle kirveslinjalle.

- Kyllähän se puu näilläkin halkeaa, mutta ei perinteisessä kirveessäkään mitään vikaa ole. Kyllä kirves vielä nämä keksinnöt voittaa, kuopiolainen Pertti Pitkänen toteaa.

Uudet keksinnöt löysivät toisaalta myös kannattajia.

- On sitä ennenkin tullut halkoja hakattua, mutta vähän toisella tyylillä. Mutta aika kivasti tämä sujuu näinkin, kuopiolainen Aira Immonen totesi uutta keksintöä testatessa.

Myös keksijöiden halonhakkuutapahtuman järjestäjä oli tyytyväinen. Keksintöjä toivotaan näet jatkossakin syntyvän ihan tavallisten ihmisten päässä.

- Huippuyritysten tiedekeskuksissa tekemät innovaatiot eivät yksin riitä. Ne ovat tärkeitä, mutta kyllä sitä pitää keksinnöissäkin tulla tänne ihmisten pariin, Savonia-ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Miika Kajanus sanoo.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi