1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen ja Viron välinen sähkökaapeli korjattu

Viron ja Suomen välisessä Estlink 1 -sähkönsiirtokaapelissa ollut vika on saatu korjattua. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid odottaa virolaisosapuolelta selvitystä vian syystä.

talous
Kaapeleita hallissa.
ETV

Estlink 1 -kaapelin yhteys katkesi torstaina iltayhdeksältä. Katkoksen syy on edelleen arvoitus.

Kun alkuperäinen vika saatiin korjattua, huomattiin kaapelin jäädytysjärjestelmässä ongelmia Viron päässä. Järjestelmät olivat liian kylmiä, koska ne olivat olleet yli vuorokauden poissa käytöstä.

Laitteet saatiin toimintakuntoon noin kello kahdeksan aamulla Suomen aikaa.

Kaapelissa ei tosin tällä hetkellä virtaa sähköä, koska sähkökauppoja ei ole tehty. Sähkönsiirto voidaan kuitenkin ottaa välittömästi käyttöön, jos kauppoja tehdään, Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen vakuuttaa.

Kaukosen mukaan Fingrid toivoo saavansa Virosta selvityksen vian synnystä heti alkuviikosta. Hänen mukaansa kommunikaatioyhteys Viroon toimii moitteettomasti.

Estlink 1:n siirtokapasiteetti on 350 megawattia. Katkoksen aikaan sähkö oli siirtymässä Virosta Suomeen päin. Suurta vaikutusta Suomen kantaverkkoon katkoksella ei Kaukosen mukaan ollut, koska siirtokapasiteetti Ruotsista ja Venäjältä päin on moninkertainen.

Toinen Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtokaapeli, Estlink 2, sai rakentamisluvan marraskuussa, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2013 lopussa. Se lisää Pohjoismaiden ja Baltian välistä sähkönsiirtokapasiteettia tuhanteen megawattiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi