Autokauppiaat ja yksityiset innostuivat hakemaan käytettyjä autoja ulkomailta

Käytettyjen autojen maahantuonti kasvoi viime vuonna voimakkaasti. Suomeen tuotiin viime vuonna yli 30 000 henkilöautoa. Autoja tuotiin viimeksi yhtä paljon vuonna 2004.

Kotimaa
Myyty-lappu roikkuu auton sisäpeilistä
Yle

Tyypillinen tuontiauto on muutaman vuoden ikäinen perheauto. Tällaisia vaihtoautoja liikkuu markkinoilla niin vähän, että autoliikkeiden pitää tuoda niitä ulkomailta.

- Olemme tuoneet viime vuonna oikeastaan kolme kertaa enemmän autoja kuin edellisvuonna, kertoo Espoon Autojalosen johtaja Tero Törmänen.

Suomeen tuotiin viime vuonna yli 30 000 henkilöautoa, noin 8 000 autoa enemmän kuin vuonna 2009. Yhtä runsaasti autoja haettiin ulkomailta viimeksi kuusi vuotta sitten.

Hakureissuja ulkomaille tekivät viime vuonna sekä autokauppiaat että yksityiset ihmiset.

- Kun autoliikkeillä on vähän autoja varastossa, nekin ovat täydentäneet valikoimaa. Toisaalta uskoisin kyllä, että isompi kasvu tuli sieltä yksityisen myynnin puolelta, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Eniten tuodaan Saksasta

Yksityisiä kuluttajia on saattanut ajaa ulkomaille Suomen hintataso: kotimaisten vaihtoautojen hinnat ovat olleet nousussa vuoden 2009 syksystä asti. Ulkomaankauppa on kuluttajille myös aiempaa helpompaa.

- Erilaiset pienet toimijat ovat pystyneet tarjoamaan netin kautta yhä enemmän vaihtoehtoja kuluttajille, ja kuluttajat on oppineet käyttämään niitä. Tämä on varmaankin yhtenä syynä siellä taustalla, Rissa arvioi.

Suurin osa tuontiautoista on edelleen saksalaisia ja Saksasta tuotuja. Viro on noussut parin viime vuoden aikana Ruotsin jälkeen kolmanneksi suurimmaksi tuontimaaksi. Virosta tuotiin viime vuonna noin 3 500 autoa.

Syyksi tarjotaan maan talouden muutaman vuoden takaista romahdusta, joka sysäsi markkinoille paljon entisiä vuokra- ja edustusautoja.

- Pidän sitä aika hetkellisenä piikkinä. Se on hiipumaan päin, Autojalosen Törmänen sanoo.

Aikaisen ja runsaslumisen talven vuoksi myös maastoautoja on tuotu paljon.

Autolan keskusliitto arvioi, että tuonnin huippu on nyt nähty ja tänä vuonna käytettyjä autoja tuodaan jo viime vuotta vähemmän.

Lähteet: YLE Uutiset