Fisker Karman sarjatuotanto käynnistyy viimein

Amerikkalaisen Fisker Karman luksussähköauton valmistus on viimein käynnistymässä Uudessakaupungissa. Tehdas hakee parhaillaan kymmeniä alumiinihitsaajia ja hitsaajiksi koulutettavia. Valmet Automotive avaa myös suunnitteluyksikön Delawaren osavaltiossa Yhdysvalloissa.

tiede
Fisker Karma -sähköauton kori.
Fiskerautomotive.com

Uudenkaupungin tehtaalta on vielä lomautettuina noin 100 autonrakentajaa, joiden arvioidaan työllistyvän lähikuukausina.

Valmet Automotiven tuotantojohtajan Robert Blumbergin mukaan auton sarjatuotanto käynnistyy talven aikana, viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.

Vaativa alumiini

Tehdas on aloittanut alumiinihitsaajien palkkaamisen.

- Alumiinihitsaus vaatii tekijältään erityistä tarkkuutta, ja mm. puhtausvaatimukset ovat muita hitsausmenetelmiä tiukemmat. Tämän vuoksi myös kokeneet hitsaajat tarvitsevat lisäopintoja alumiinin käsittelyssä, sanoo Blumberg.

Tarkoitus on valmistaa 15 000 Fisker-autoa vuodessa, kun tuotanto pääsee täyteen vauhtiin.

Alun perin sarjatuotannon piti alkaa jo aikaisemmin. Tuotannon lykkääntymisen syitä ei ole kerrottu, mutta maailmantalouden lama lienee mutkistanut Fiskerin rahoituskuvioita. Fiskerin suunnalta on nyt näytetty vihreää valoa.

Kiinan markkinoille

Tuotantojohtaja Blumbergin mukaan autoja on ennakkoon tilattu 3 000 kappaletta, ja kysyntä näyttää erittäin hyvältä. Euroopan jälleenmyyntiverkosto on myös valmis. Ilman verojan auton hinta on Euroopassa noin 80 000 euroa.

Kiinan markkinoille meno myös varmistui ennen joulua. Fisker esitellään Shanghain kansainvälisessä autonäyttelyssä huhtikuussa, ja ensimmäiset autot kiinalaisille on määrä toimittaa syksyllä.

Tällä hetkellä Valmet Automotivella on sopimukset verkosta ladattavan Fisker Karma –hybridiauton, kaupunkisähköauto THINK Cityn, Garia-golfauton ja Porsche Cayman –urheiluauton valmistuksesta Uudessakaupungissa. Henkilöstön määrä on noin 800.

Lähteet: YLE Uutiset / Arto Nurmi