Malmö luopuu fossiilisista polttoaineista

Malmön kaupunki panostaa voimakkaasti ympäristöystävälliseen tekniikkaan. Kaupungin johto on päättänyt, että kunnallisisissa toiminnoissa ei käytetä fossiilisia polttoaineita vuoden 2020 jälkeen. Koko kaupunki lopettaa fossiilisten polttoaineiden käytön 2030.

luonto
Malmö kuvattuna lintuperspektiivistä.
Drago Prvulovic

Fossiilisten polttoaineiden käytön loppuminen vähentää kaupungin aiheuttamia kasvihuonekaasujen päästöjä 40 prosenttia, kertoo Ruotsin Radio.

Malmö on kokenut viimeisten 30 vuoden aikana suuren rakennemuutoksen. Kaupungin menestys oli pitkään riippuvainen laivanrakennuksesta ja satamasta. Telakat ovat kuitenkin lopettaneet toimintansa.

Kaupunki on valinnut tulevaisuuden linjakseen ympäristöteknologian kehittämisen. Osin tätä tavoitetta varten kaupunkiin perustettiin yliopisto. Malmö on voittanut niin EU:n kuin YK:nkin palkintoja ympäristöystävällisen kaupungin kehitystyössä. Kaupungin motto on "teollisuuskaupungista taideyhteisöksi".

Malmön ylpeys on 10 vuotta vanha Västra hamnenin eli Länsi-sataman kaupunginosa, missä ympäristöajattelu on viety huippuunsa. Kaupunginosa saa jo nyt kaiken tarvitsemansa energian uusiutuvista lähteistä, auringosta, tuulesta ja vedestä.

Kaupunginosan talojen katot ovat kasvien peitossa. Kasvit vangitsevat noin puolet taivaalta tulevasta sadevedestä. Kattokasveista on hyötyä esimerkiksi siksi, että ilmaston lämpenemisen odotetaan lisäävän seudun sateisuutta.

Apulaisilmastopäällikkö Dagmar Gormsen myöntää, ettei kaupunki voi luvata, pääseekö se varmasti tavoitteeseen fossiilisista polttaineista luopumisessa. Hän toteaa kuitenkin, ettei mitään voida saavuttaa, ellei ensin aseteta tavoitteita.

Lähteet: YLE Uutiset