Rajaseudun kahakointi varjostaa Etelä-Sudanin itsenäisyysäänestystä

Viikon kestävä kansanäänestys Etelä-Sudanin itsenäistymisestä alkoi sunnuntaina vilkkaasti. Sen sijaan pohjoisen ja etelän rajaseudulla Abyeissä Misseriya-arabien ja Dinka-heimoon kuuluvien yhteenotot ovat kiihtyneet ja useita ihmisiä on kuollut.

Ulkomaat
Joukko eteläsudanilaisia juhlii laivalla paluumatkalla Pohjois-Sudanista etelään päivää ennen kansanäänestyksen alkamista.
Joukko eteläsudanilaisia juhlii laivalla paluumatkalla Pohjois-Sudanista etelään päivää ennen kansanäänestyksen alkamista.Khaled el Fiqi/EPA

Abyein alueelle on lupailtu omaa kansanäänestystä siitä, haluaako se kuulua pohjoiseen vai etelään. Äänestyksen järjestelyt ovat kuitenkin epäonnistuneet, koska Dinka-heimon ja Misseriya-arabien johtajat eivät kykene sopimaan alueen rajoista. Heimot ovat eripuraisia siitäkin, ketkä saisivat äänestää.

Arabijohtajan mukaan heimot ovat viikonloppuna riidelleet oikeudesta käyttää joen vettä.

Eteläsudanilaiset äänestävät innokkaasti

Lukuisat eteläsudanilaiset jonottivat äänestyspaikoille koko yön päästäkseen ensimmäisenä pudottamaan äänestyslipukkeensa. Tarkkailijoiden mukaan jonot ovat olleet osin liian pitkiä.

Tiedotusvälineiden haastattelemat ihmiset olivat kaikki itsenäistymisen kannalla. Monet kokevat, että maata Sudania hallitseva islaminuskoisista arabeista koostuva eliitti sortaa etelän mustaa, kristittyä väestöä.

Pohjoisen ja etelän välillä on myös käyty vuosikymmenten ajan sisällissotaa, jossa on kuollut kaksi miljoonaa ihmistä.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir sanoi ennen äänestyksen alkua, ettei Etelä-Sudanilla ole muuta vaihtoehtoa kuin rauhanomainen rinnakkainelo Pohjois-Sudanin itsenäisenä naapurina.

Etelä-Sudan on maailman köyhimpiä alueita, mutta sen alueella on merkittäviä öljyrikkauksia. Sudanin olohin perehtynyt kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) totesi lauantaina Ylen haastattelussa, että hän arvelee Etelä-Sudanin kyllä tulevan toimeen, mutta Pohjois-Sudanin tilanne voi kääntyä huonommaksi.

Luonnonvarojen jaosta saattaa tulevaisuudessa vielä muodostua kiistaa. Äänestystä valvomassa on 3 000 vaalitarkkailijaa. Lisäksi YK:n rauhanturvaajia on paikalla.

Etelä-Sudanissa on myös useita länsimaisia kuuluisuuksia seuraamassa historiallista äänestystä. Paikalla ovat mm. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter sekä elokuvatähti George Clooney.

Jos Etelä-Sudan itsenäistyy, siitä tulee maailman 193. itsenäinen valtio.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset