1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Miehen ympärileikkaus vaikeuttaa papilloomaviruksen tarttumista

Aikuisen miehen ympärileikkaaminen vähentää heidän naispartnereidensa papilloomavirustartuntoja. Tätä kautta ympärileikkaus voi ehkäistä naisten kohdunkaulan syöpiä, joita papilloomavirus aiheuttaa.

Yhdysvaltalais- ja ugandalaistutkijoiden julkaisemat tulokset lisäävät tutkimusnäyttöä ympärileikkauksen hyötypuolista. Aiemmissa tutkimuksissa ympärileikkauksen on havaittu mm. pienentävän miehen riskiä saada HIV tai genitaaliherpes ja vähentävän naispartnereiden emätintulehduksia. Ympärileikkaukseen liittyvä suoja on kuitenkin vain osittainen eikä ympärileikkaus siten riitä suojaamaan sukupuolitaudeilta, tutkijat huomauttavat.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 200 ugandalaismiehen ja heidän naispartnereidensa seurantatietoihin. Miehistä puolet ympärileikattiin heti tutkimuksen alussa ja loput kaksi vuotta myöhemmin.

Seurannan päättyessä tehdyissä tutkimuksissa ympärileikattujen partnereista keskimäärin 28 prosentilla havaittiin korkean riskin papilloomatartunta, kun leikkaamattomien partnereista 39 prosenttia oli saanut sen. Näin ollen ympärileikkaus pienensi tartuntariskiä noin kolmanneksen.

Tutkijat pitävät omia ja aikaisempia havaintoja riittävinä, jotta miesten ympärileikkausta voi suositella papilloomatartuntojen ja kohdunkaulan syöpien ehkäisyyn maissa, joissa papilloomarokotukset ovat harvinaisia. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.