Tumma paahto on hellempi vatsalle

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa, ja tuosta kahvista 97 prosenttia on vaaleapaahtoista. Maailmalla juodaan pääsääntöisesti tummempia paahtoja, mutta suomalaiset ovat mieltyneet vaaleaan. Paahtojen välillä ei ole juurikaan muita eroja kuin maku, mutta herkkävatsaisen kannattaisi ehkä kokeilla tummempaa paahtoa.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen/YLE

Vuonna 2009 jokainen suomalainen kulutti 9,9 kiloa kahvia. Tämä on noin kaksikertaa enemmän kuin Keski-Euroopan maissa. Kupeissa mitattuna suomalainen nauttii keskimäärin 4-5 kupillista päivässä.

Myös suomalaisten juoma kahvilaatu on erikoisuus. Täällä juodusta kahvista 97 prosenttia on niin sanottua vaaleaa paahtoa. Tiettävästi missään muussa maassa vaalean paahdon kulutus ei ole yhtä korkeaa.

Kahvin paahto tekee maun

Kahvin maku syntyy varsinaisesti paahdettaessa. Paahtoajan pituudella ja paahtolämpötilalla säädellään aromeja ja paahtoastetta, joita ovat vaalean kahvin lisäksi keskipaahtoinen, tumma ja erittäin tumma.

Muualla maailmassa suositaan tummia paahtoja. Tummat paahdot ja erikoiskahvit ovat hitaasti yleistyneet Suomessakin, mutta tumman paahdon suurkuluttajia suomalaisista tuskin koskaan tulee.

Tumma paahto on hellempää vatsalle

Paahtimoyhdistyksen toimialapäällikkö Marleena Tanhuanpään mukaan vaalean ja tummempien paahtojen välillä ei ole juurikaan muita eroja kuin maku. Vaaleapaahtoinen kahvi on maultaan tummapaahtoista hapokkaampaa. Tummempi paahto puolestaan tekee mausta pehmeämmän. Toisaalta oikein tummat kahvit maistuvat suomalaiseen suuhun varsin vahvoilta.

Vaalean paahdon hapokkuus saattaa aiheuttaa juojalleen vatsavaivoja. Marleena Tanhuanpää kehottaa kokeilemaan tummempaa paahtoa, jos kahvin juonnin määrä muuten on kohtuullisella tasolla, mutta silti vatsa vaivaa.