Pillit pussiin kun päivä on pulkassa

Puheessa käytetään paljon sanontoja joiden alkuperä ei ole käyttäjällä tiedossa. Kun päivä on pulkassa ja laitetaan pillit pussiin, niin silloin ei lähdetä soitin kainalossa pulkkamäkeen. Mutta mitä silloin tehdään?

Kotimaa
työntekijä kävelee ulos portista ja työntää kortin kortinlukijaan
YLE

Erikoistutkija Petri Lauerma Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta kertoo, että sanonnoissa käytetään usein sanoja, joilla tarkoitetaan jotain muuta kuin sanan perinteistä merkitystä.

- Kun puhutaan, että päivä on pulkassa, niin kyse ei ole perässä vedettävästä pulkasta vaan pulkka on kapula johon on leikattu erilaisia muistiinpanomerkkejä.

"Olkoon unohdettu elon pitkätukalla päivätyö ja merkki pulkkaani piirretty kunnialla", siteeraa Lauerma Aleksis Kiveä.

Nykysuomen sanakirjasta löytyy selitys sanonnalle panna tai pistää pillit pussiin. Sen käyttötarkoitus on valmistautua matkaan, lähteä tiehensä tai luopua yrityksestä, kertoo Lauerma.

- Pussi-sanalle löytyy myös nykypäivänä harvinaisempia ilmaisuja, kuten puhua omaan pussiinsa eli puhua omaksi hyväkseen tai puhua toinen pussiin eli aiheuttaa toiselle joku ristiriitainen tilanne.

Panna pillit pussiin on Lauerman mukaan yleinen sanonta. Pillillä on vanhastaan ollut soitinmerkityksiä, mutta myös seksuaalisia merkityksiä löytyy.

- Jussilan ja Länsimäen tekemässä tällaisiin ilmauksiin keskittyvässä sanakirjassa "Se siitä" pillin ja pussin merkitykset ovat puhtaasti seksuaalisia.

- Lähdekriittinen ongelma siinä on, että jos näitä seksuaalisia merkityksiä on niin ne eivät ole päätyneet Nykysuomen sanakirjaan, koska kirja on niin vanha. Se on kirjoitettu sotien jälkeen ja tällaiset on huolella jätetty mainitsematta tai merkityksiä on siloiteltu.

Lähteet: YLE Satakunta