Lolita hakee tyylinsä Japanista ja historian pukutyyleistä

Lahtelaiselle Mimmi Lehtimäelle lolitapukeutumisesta on tullut elämäntapa. Pukeutumisen ohella hän vaalii tyyliä sisustamisessa ja käyttäytymällä hillitysti.

Kuva: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Lolitapukeutuminen rantautui Suomeen Japani-buumin myötä. Tyyli hakee vaikutteita mm. rokokoosta ja viktoriaanisesta ajasta. Liisa Ihmemaassa on yksi harrastajien innoittajista.

- Innostuin lolitatyylistä, kun näin kuvia netissä. Ajattelin, että olisipa kiva pukeutua noin kauniisti, kertoo Mimmi Lehtimäki.

Suomalaisten harrastajien piirissä suosituimmat tyylit ovat Lehtimäen mukaan sweet, gothic ja classic.

Hän itse edustaa omalla pukeutumisellaan gothic-tyyliä. Asut ovat sävyltään tummia ja kankaat raskaita. Mekkoon rakennetaan volyymiä tyllihameilla. Pitsiä, rusetteja ja röyhelöitä pitää olla.

- Myös asusteet ovat tärkeä osa kokonaisuutta, niillä saadaan asuun yhtenäisyyttä ja henkeä, Mimmi Lehtimäki kertoo.

Lolita harrastaa teekutsuja

Mimmi Lehtimäki on löytänyt oman tyylinsä vähitellen, yrityksen, erehdyksen ja kokeilujen kautta. Tällä hetkellä hän on hyvin merkkitietoinen ja tilaa vaatteita netistä.

- Upeimmat mekot, joita olen nähnyt, ovat kuitenkin itse tehtyjä. Olen kyllä itsekin tehnyt pukuja ja myynyt niitä eteenpäin.

Mimmi keräilee nukkeja. Lolitaharrastus näkyy myös kodin sisustuksessa.

- Tykkään samettiverhoista, antiikkihuonekaluista, posliiniastioista ja kauniista koriste-esineistä.

Lolitat ja dandyt

Suomalaisten lolitojen Enfant Terrible –internetyhteisössä on yli tuhat jäsentä.

- Nuorimmat foorumilla ovat 13-vuotiaita ja vanhimmat kolmissakymmenissä, kertoo Mimmi Lehtimäki.

Yleensä harrastajat ovat Lehtimäen tavoin parikymppisiä naisia. Lolitojen miespuolisia vastineita ovat muun muassa herrasmiesmäinen dandy tai aristokraatti. Kodona on puolestaan nuorempien tyyliä ja siihen kuuluvat Lehtimäen mukaan esimerkiksi polvihousut

Jotkut lolitat harrastavat animea, mangaa ja cosplayta. Sen sijaan lolitapukeutumisella ja Vladimir Nabokovin kiistanalaisella romaanilla ei yhteyksiä ole.

- Olen kyllä lukenut romaanin. Nimi on sama, eipä juuri muuta. Lolitaharrastuksessa on kyse ennen kaikkea sievästä ja elegantista pukeutumisesta, kuittaa Lehtimäki.

Mimmi Lehtimäki on tottunut siihen, että hänen pukeutumisensa herättää huomioita.

- Katseita tulee, aika harva kuitenkaan sanoo mitään. Eniten kommentteja olen kuullut kaupassa myyjiltä. He ovat pitäneet pukeutumistani kivana ja saattaneet kysellä tyylistäkin enemmän.