Kyy puri koiraa - hoitolasku 1 500 euroa

Kyyn purema voi tulla kalliiksi lemmikille. Viime kesänä Kärkölässä Ylitalon perheen pihassa nuorta koiraa puri käärme ja beagle tarvitsi heti tehohoitoa. Lasku nousi lopulta 1 500 euroon. Marja-Liisa Ylitalo sanoo, että jos kyyt aiotaan suojella, silloin niiden aiheuttamat hoitokulut myös eläimille on maksettava.

Kuva: YLE / Heikki Ahonen

Käärmeistä ei ole nyt vaaraa, mutta Marja-Liisa Ylitalolla ja hänen miehellään on tuoreessa muistissa viime kesäinen kyyn purema. Hoito venyi jälkitarkastuksineen pitkälle heinäkuusta ja maksoi.

- Beagle-rotuinen koira oli parin kuukauden ikäinen ja se oli ollut meillä vasta muutaman viikon, kun se sai pureman leikkimökin alla. Lapset vehtasivat mökissä ja uimasta tullut Lulu-koira iloitsi mukana pihassa.

- Yhtäkkiä alkoi kuulua hirveä parku ja koira juoksi metsään. Onneksi isäntä sai sen sieltä kiinni. Arvasimme heti mistä on kysymys ja pian koira alkoi myös oksentaa.

Ylitalot veivät koiran aluksi lähimpään klinikkaan, mutta siellä ei ollut sopivaa vasta-ainemyrkkyä, sanoo Marja-Liisa Ylitalo. Koiralle laitettiin siellä suoneen etutassuun tippa ja annettiin särkylääkettä.

Matka jatkui Viikin eläinsairaalaan. -Siellä pääsimme jonon ohi ja koiraa alettiin hoitaa. Kyy oli purrut Lulu-lemmikkiä kaulan alle.

Koira oli tosi huonossa kunnossa. Emme osanneet ajatellakaan, että eläin selviäisi. Kaksi vuorokautta Lulu oli tehohoidossa, Marja-Liisa Ylitalo sanoo.

Käärmeet tulevat pihaan läheisestä kivikkoisesta mäestä. Koira ei ollut niihin tottunut eikä osannut varoa.

Marja-Liisa Ylitalo sanoo, että puremaan on olemassa tehokas vasta-ainemyrkky, mutta se täytyy antaa vuorokauden sisällä.

Kyykeikasta kallis lasku

Kun kyy oli koiraa purrut, ei meillä ollut aikaa lähteä kyytä etsimään. Mutta ilmeisesti se saatiin myöhemmin tässä hengiltä, sanoo Marja-LIisa Ylitalo.

Eläinsairaala soitti aina kotiin ja tiedotti miten hoito eteni. Samalla meille kerrottiin myös mitä hoito maksaa ja kysyttiin tehdäänkö sitä. Hoidosta tuli kallis.

-Se maksoi ainakin 1 500 euroa, jos lasketaan jälkitarkastus, Marja-Liisa Ylitalo summaa. Vakuutusta ei ollut, mutta nyt on. -Ilveksen varalta. Niitä on täällä kovasti.

- Toivoisin, että jos käärmeelle halutaan vielä suurempaa suojelua, silloin on valtion maksettava kyyn aiheuttamat hoitokulut. Kyllä se koirakin kärsii kun sitä kyy puree, sanoo Marja-Liisa Ylitalo topakkana.

Ylitalo sanoo, että jo heinäkuussa Viikissä oli hoidettu 30 kyyn puremaa ja yksi koira oli kuollut. -Kysyin tätä hoidon onnistumista, kun eläinsairaalasta ostettiin Lululle lisää hoitoa.

Kyy ei ole nykyisellään rauhoitettu, mutta samannäköinen myrkytön rantakäärme on.