Tutkija: Arizonan tapaus ei jää viimeiseksi

Arizonan ampumiset heikentävät poliittisia ääriliikkeitä Yhdysvalloissa, uskoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hän ennustaa, ettei Arizonan tapaus jää viimeiseksi.

Ulkomaat
Mika Aaltola
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola vieraili Aamu-tv:ssä kommentoimassa Arizonan ampumatapausta.

Uudenlainen poliittisen väkivallan muoto on saamassa sijaa Yhdysvalloissa.

- Luulen että tapaus tulee toistumaan. Suuremmat massamurhat yleistyvät. Väkivalta ei ole selkeän poliittista kuten 1970-luvulla, vaan saa sisältönsä impulsiivisista tapahtumista, Mika Aaltola arvioi Aamu-tv:n haastattelussa.

Vastuu on erityisesti poliitikoilla, jotka käyttävät kovaa kieltä. Teekutsuliikkeen suosimat symbolit, kuten aseet, voivat yllyttää mielenterveysongelmista kärsiviä.

- Kielikuvat saattavat provosoida joitakin toimimaan. Vastuuton puhe, jota teekutsuliike on käyttänyt, laskee vähitellen sen suosiota, hän uskoo.

- Puheissa tulee tapahtumaan maltillistumista. Vähitellen hakeudutaan poliittiseen keskustaan, koska siellä on suurin osa äänestäjistä.

Arizona on näyttämö tämän hetken Yhdysvalloista. Meksikon rajalla sijaitsevassa osavaltiossa tilanne on tulenarka maahanmuuton vuoksi.

- Yhdysvallat on polarisoitunut ja keskeinen kysymys on maahanmuutto. Teekutsuliike on onnistunut muodostamaan kauhukuvia monenkirjavasta Yhdysvalloista, jota esimerkiksi Obama edustaa, Aaltola sanoo.

Hän kuitenkin ennustaa lyhyttä ikää myös Sarah Palininin johtamalle konservatiiviselle teekutsuliikkeelle. Populististen protestiliikkeiden elinkaari on yleensä rajallinen ja nykyajan politiikkaa leimaa ihmisten nopea kyllästyminen.

- Draaman ja spektaakkeleiden kautta politiikka on tullut lähemmäs ihmisiä, mutta tuottaa toisaalta tällaisia valitettavia ilmiöitä, Aaltola sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset