Kunnan vauvaraha harvinaista herkkua

Suomessa on parin viime vuoden aikana ollut meneillään vauvabuumi. Yhä useampi kunta muistaa uusia kuntalaisiaan vauvarahalla. Vauvaraha vaihtelee tuhansista euroista kukkalähetyksiin tai sairaalamaksuihin. Satakunnan 21 kunnasta vain 7 muistaa uusia kuntalaisiaan.

Kuva: YLE/ Piia Holmgren

Suomessa on parin viime vuoden aikana ollut meneillään vauvabuumi. Syntyvyys on ennätyslukemissa. Myös yhä useampi kunta muistaa uusia kuntalaisia vauvarahalla.

Vauvarahaa maksaa 54 kuntaa. Suurimman muistamisen tekee Halsuan kunta, jossa uudesta kuntalaisesta maksetaan peräti 3000 euroa. Satakunnassa Merikarvia ja Siikainen saavat olla ylpeitä 500 euron vauvarahastaan. Vauvarahalla on monta ”rakasta” nimeä kuten, haikararaha, rotinaraha, vauvabonus, vaipparaha ja pirttiraha.

Toki on olemassa muitakin muistamiskeinoja kuin raha. Joissakin kunnissa uusia kuntalaisia muistetaan esimerkiksi kukilla, kirjalla, kellolla, omenapuun taimenella tai vaikkapa somalla kaupungin logolla varustetulla bodylla.

Satakunnassa esimerkiksi Kokemäki lahjoittaa komean Kokemäki-mukin ilahduttamaan uutta tuhisevaa kuntalaista. Toki tämäkin voi osaltaan kannustaa perhettä vaikkapa keräämään koko sarjan, puoli tusinaa mukia täyteen, kirjahyllyä somistamaan.

Vauvarahan käytännöt vaihtelevat suuresti eri kunnissa. Ja parempihan tuo mukikin on kuin pelkkä lämmin käsi. Satakunnan 21 kunnasta vain 7 muistaa uusia kuntalaisiaan.