Aromivahventeen poisto kouluruuasta vei ojasta allikkoon

Aromivahvenne natriumglutamaatin kieltäminen on yllättäen nostanut kouluruuan suolaisuutta. Pietarsaaren seudulla tehdyissä terveysvalvonnan tarkastuksissa 31 ruokanäytteestä miltei puolet paljastui voimakassuolaiseksi.

Kotimaa
Koululaiset syövät ruokalassa.
Pietarsaaren Länsinummen koulun kuudesluokkalaiset Tatu Stenbacka (vas.), Markus Mattila ja Alvar Stara maistelevat kirjolohikiusausta. Poikien mielestä suolaa kiusauksessa saisi olla hieman runsaammin.YLE / Kalle Niskala
Suolapurkki.
Aromivahvenne natriumglutamaatin kieltäminen on yllättäen nostanut kouluruuan suolaisuutta. Pietarsaaren seudulla tehdyissä terveysvalvonnan tarkastuksissa 31 ruokanäytteestä miltei puolet paljastui voimakassuolaiseksi. Evira ei ole kehottanut kuntia lisäaineen kieltämiseen.

Asetus luokittelee ruuan voimakassuolaiseksi, jos suolapitoisuus on yli 0,9 prosenttia. Korkein mitattu suolapitoisuus oli neljän kunnan alueella otetuissa näytteissä jopa 1,7 prosenttia.

Pietarsaaren ruokapalvelupäällikkö Liisa Kniivilä epäilee, että suurin syy suolaisuuteen löytynee natriumglutamaatin käyttökiellosta. Pietarsaari kielsi aromivahventeen käytön kaupungin ruuassa vuonna 2009. Ruokailijat valittivat heti kiellon jälkeen ruuan mauttomuutta.

- Keittäjät ehkä tarttuivat automaattisesti suolapurkkiin, kun palaute tuli. Nyt painotetaan, että mausteina ovat oivallisia yrtit ja juurekset. Meillä on tietyt suolasuositukset ja niitä noudatetaan, Kniivilä painottaa.

Lisäaine ei ole Eviran kieltolistalla

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei ole kehottanut kuntia lisäaineen kieltämiseen, vaan jotkut kunnat ovat päätyneet ratkaisuun itsenäisesti. Taustalla on saattanut olla vanhempien huoli lisäaineen aiheuttamista allergisista reaktioista.

- Kyllä tässä mennään ojasta allikkoon, jos suolan vähentämiseksi tehty työ valuu hukkaan. Meidän mielestä aromivahventeessa ei ole mitään terveysriskiä, sanoo Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen.

Myös ravitsemusterapeutti pitää suolaa suurempana pahana kuin aromivahvennetta. Lapselle liiallinen suola on haitallista ja myös suolaiseen ruokaan tottuminen on huono asia.

- Suolan vaikutuksista meillä on vankkaa tutkimustietoa. Sydän- ja verenpainetautien riski kasvaa, kun suolaa on ravinnossa liikaa, vahvistaa Kokkolan terveyskeskuksen ravitsemusterapeutti Kati Nynäs

Tulos yllätti

Pietarsaaressa tarkastajat tutkivat kahdentoista koulu- ja päiväkotikeittiön keitot ja kastikkeet. Suolaa oli reilusti liikaa neljän koulun annoksissa. Pedersöressä ja Uudessakaarlepyyssä suola-arvot ylittyivät yli puolessa tutkituista kouluista.

Ympäristöterveydenhuollon johtaja Leif Karlström myöntää, että suolamittausten tulos yllätti.

- Siitä on puhuttu niin kauan, että suolaa pitää välttää. Siinä mielessä tämä oli yllätys. Tulosten takia seuraamme tiiviisti koulu- ja päiväkotiruuan suolaisuutta koko vuoden. Tästä seuraa uusia tarkistuksia ja näytteitä, kertoo Karlström.

"Lisää mausteita!"

Suolakulttuuri ja makutottumukset ovat osin muuttuneet suolaisempaan suuntaan, vaikka suolan huonot vaikutukset ovat esillä arjessa ja mediassakin. Pietarsaaren Länsinummen kuudesluokkainen Alvar Stara myöntää, että oma maku on aika "suolainen".

- Laittaisin tämäpäivän kirjolohikiusaukseen lisää suolaa, sanoo Alvar Stara heti kouluruokaa maistettuaan. Olen tottunut aika mausteiseen ruokaan ja kotonakin maustan omia ruokia melko voimakkaasti, koululainen lisää.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa