Hyvä johtaja on harvoin luonnonlahjakkuus

Menestynyt lahtelaisyrittäjä Jalo Paananen peräänkuuluttaa kunnollista johtajakoulutusta. 46 vuotta yrittäjänä toimineen Paanasen mielestä Päijät-Hämeessä on hyvä teollinen kulttuuri, joka perustuu yksityisyrittäjyyteen ja koulutukseen. Häntä huolestuttaa kuitenkin vähäinen johtajakoulutus.

yrittäjyys
Jalo Paananen on toiminut yrittäjänä 46 vuotta.YLE / Lahti

Jalo Paananen on lahtelainen yrittäjä. Hän on Aasiaan myydyn Eimo Muovin perustaja ja vaikuttaa edelleen muun muassa perustamansa Peikko Group Oy:n hallituksen jäsenenä. Tosin hän on jättämässä paikkansa tämän kevään aikana.

- Nyt kun vielä pystyn tekemään päätöksen itse, eikä sitä tee virkaholhooja. On minulla kuitenkin vielä 5-6 pientä harrastusta, joissa voin tuhlata rahoja ja tehdä tyhmyyksiä.

Yrittäjänä Paananen on ollut 25-vuotiaasta saakka, lähes 50-vuotta. Hänen mielestään yrittäjyys on loistava ammatinvalinta.

- Ellei meillä ole aktiivista yrittäjätoimintaa, tämä yhteiskunta lahoaa. Me emme enää huomaa, että koko järjestelmämme elää pelkästään yksityisen yritystoiminnan varassa. Hyvinvointimme perustuu yksityiseen yritystoimintaan.

Johtamisella on Paanasen mielestä tärkeä merkitys yritystoiminnassa. Hän ei suoranaisesti kannata perinteistä patruunamallia.

- Jos patruuna ottaa vastuun, se on hyvä, mutta jos patruuna rakentaa öykkärijärjestelmää, se ei ole enää nykyaikaa. Avoin, rehellinen sakissa toimiminen on yritystoiminnassa ensimmäinen ehto.

Kokenutta yritysjohtajaa huolestuttaa se, että maassa on todella vähän johtajakoulutusta.

- MBA-tutkinnonkin saa rahalla, muutaman kurssin käymällä. Eihän kirurgejakaan kouluteta muutamalla kurssilla, yrityksen ja erehdyksen kautta.

Paananen tukee tutkimusta ja johtajakoulutusta

Jalo Paananen on myös hyväntekijä, vaikka ei siitä perisuomalaiseen tyyliin, mielellään puhu. Viimeksi joulukuussa 2010 hän, yhdessä vaimonsa Anjan kanssa, lahjoitti Aalto-yliopistolle 1,5 miljoonaa euroa.

- Menestyminen perustuu hyvään koulutukseen ja ennen kaikkea Aalto-yliopiston menestys ratkaisee, syntyykö meillä perusta oppimiseen, jonka pohjalta voimme jatkaa yritystoimintaa Suomessa. Odotan eritysesti lisää johtajakoulutusta, perustelee Paananen lahjoitustaan.

- Myyntitaitoa on paljon, mutta asiakas unohdetaan helposti. Jokaisen yrityksessä toimivan pitäisi ajatella tekemisiään asiakkaan kannalta. Asiakaspinnan huomioiminen jokaisessa työvaiheessa on meillä heikoissa kantimissa, jyrisee Paananen.

Pääomaa pidettävä myös omissa käsissä

Paananen haluaa lisää arvostusta yrittämiselle.

- Esimerkiksi Tasavallan presidentin vastaanotolla oli paljon vähemmistöedustajia, paljon enemmän kuin yrittäjien. Se kuvastaa tämän hetken arvomaailmaa. Yrittäjät ovat vain hyödyke, joista yritetään hyötyä.

- Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, kuinka meidän täytyä parantaa työllisyyttä. Työllisyyden parantaminen onnistuu vain luomalla yrittämiselle hyvät olosuhteet, sanoo Paananen.

Pitkän linjan yrittäjän mielestä on erittäin tärkeää, että suomalaiset yritykset pysyvät suomalaisten hallinnassa.

- Talous, jossa pääoman omistus on poissa omista käsistä on äärettömän vaarallinen.

Näin sanoo mies, joka itse myi, aikanaan omistamansa Eimo Oy:n (Foxconnin) taiwanilaiselle yritykselle.

- Turha meidän on valtavirtoja vastaan potkia. Jos meillä on sellainen yritystoiminta, jolla ei ole mahdollisuutta toimia täällä, siitä kannattaa nopeasti päästä pois. Meiltä on liuennut erittäin paljon tiettyä liketoimintaa maasta pois. Se on normaali evoluutio.

Lähteet: YLE Lahti