1. yle.fi
  2. Uutiset

Syvyyssukeltajan ei passaa panikoitua

Kun ihminen on kymmeniä metrejä vedenpinnan alapuolella ilman paineilmalaitteita, kysytään rautaisia hermoja. Vaikka vapaasukeltamista voi harjoitella ja kehon ominaisuuksia kehittää, laji vaatii luontaisia ominaisuuksia, joita harvoilla on. Lahtelainen Antero Joki on yksi heistä. Vuodenvaihteessa hänelle luovutettiin Lahden hopeinen ansiomitali saavutuksestaan.

vapaasukellus

- Hyvä kunto on plussaa ja fyysisiä ominaisuuksia kuten rintakehän elastisuutta ja happitaloudellista uintitekniikkaa voi kehittää, mutta kaiken a ja o on rentous. Jos jännittää, ei lajista tule mitään, Joki valottaa.

Menestyvillä sukeltajilla on myös ominaisuuksia, joita kaikkia ei vielä edes tunneta. Ruotsissa on yliopistossa tutkittu lajin harrastajia ja heillä on havaittu tiettyjä fysiologisia ominaisuuksia, jotka ovat keskimääräistä harvinaisempia.

Keuhkojen ja haiman koko on yksi sellainen. Vapaasukeltajien haiman on todettu kykenevän siirtämään ns. poistoon meneviä veren punasoluja takaisin verenkiertoon.

- Se ei ole kuitenkaan selvillä, ovatko ominaisuudet synnynnäisiä vai vai harjoittelun tulosta, Joki kertoo.

Kreikassa Suomen ennätykset rikki?

Antero Joki kuuluu trioon, joka voitti viime kesänä Japani Okinawassa pidetyissä vapaasukeltamisen joukkue MM-kisoissa pronssia.

Lajissa kilpaillaan kolmen miehen joukkueissa, kolmessa lajissa: syvyyssukellus, pituussukellus ja hengenpidättäminen. Syvyys ja hengenpidättäminen ovat Joen bravuureja.

- Pituudessa jäin Japanissa 169:n metriin, mutta hengenpidättämisessä meni rikki 7 minuuttia ja syvyydessä tein oman ennätykseni, 85 metriä.

Ensi kesänä on vuorossa lajin henkilökohtaiset MM-kilpailut, jotka pidetään Kreikassa. Henkilökohtaisessa kisassa mitellään paremmuudesta vain syvyydessä, räpylöillä ja ilman, sekä köydestä vetäen. Antero Joki valmistautuu urakkaan uudet ennätykset mielessä.

- Sillä mielellä asennoidun, että jokaisessa lajissa mennään alle 97:n metrin, joka on Suomen ennätys.

Lähteet: YLE / Juha-Petri Koponen

Lue seuraavaksi