Yksinäisyys on yhä yleisempää

Vaikka yksinäisyyttä koetaan kaikissa ikäryhmissä, sen myöntäminen on usein sosiaalisten paineiden vuoksi vaikeaa. Yksinäisyyden yleistyminen kertoo yhteiskunnan muuttumisesta

yksinäisyys
YLE Etelä-Karjala

Etelä-Savossa yksinäisyyttä torjutaan vertaistukiryhmillä jo Hirvensalmella, Pertunmaalla, Kangasniemellä ja Mikkelissä. Tammikuun aikana yksinäisyyden torjuntaryhmät aloittivat vielä Juvalla ja Joroisissa. Muistiluotsin sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n järjestämää vertaistukea laajennetaan syksyllä vielä pariin kuntaan.

- Maailma on jotenkin semmoista ylisosiaalisuutta ja jatkuvaa pärjäämistä ja hymyilemistä arvostava. Sitä ei mielellään sanota ääneen, että nyt tuntuu yksinäiseltä tai että kaipaisin seuraa, tai että olisi mukava jos jollekin puhuisi, toteaa Päivi Suuniittu Muistiluotsista.

Yksinäisyys on yleistynyt yhteiskunnan muuttuessa.

- Se varmaan kertoo siitä että ihmiset ovat muuttaneet hirveästi. Ovat muuttaneet omissa kunnissaan peräkyliltä keskustaan ja paikkakuntien välillä. Paikallisyhteisöt ja suhteet näissä yhteisöissä ovat muuttuneet siitä mitä ne ovat olleet 1940 ja 1950 -luvuilla. Toinen on tietysti se, että jos ihminen ikääntyy, tai on jokin sairaus tai vamma ja liikkuminen on vaikeaa, se voi eristää ihmisen ja sitä voi ihan oikeasti ihan yksinään vaikka keskellä taajamaa ja kaupunkia.

Lähteet: YLE Etelä-Savo